2014. november 28., péntek

Térkép a csillagokhoz kritika



Térkép a csillagokhoz


Sok film készül arról, hogy Hollywoodban mindenki agyament, arrogáns és így tovább. Az álomgyár sötét oldaláról klasszikus (Alkony sugárút) és modern (Mulholland Drive) csodák is születtek, de ennyire szélsőségesen még talán senki sem mutatta be ezt a világot, mint David Cronenberg a legújabb filmjében. 


A cselekmény két, később összefonódó szálon játszódik. Az egyikben a fiatal Agatha Hollywoodba utazik, hogy munkát szerezzen, de kiderül, hogy komolyabb kapcsolata van a várossal, illetve néhány lakójával. A másik oldalon a visszatérésére készülő idősödő sztárt, Havanát látjuk, aki mindent megtesz azért, hogy megkapja álmai szerepét. 


Cronenberg filmje, mint említettem nagyon szélsőséges, de aki ismeri a rendezőt, tudja, hogy szeret megbotránkoztatni. A Térkép a csillagokhoz azt meséli el, hogy az álomgyár felemészt testileg, lelkileg egyaránt. Itt eltiprod az embert az előrejutásért, de nem tudsz elbújni a saját belső démonjaidtól. A történet koherens és szépen összefüggő egészt alkot, ami bár bizarr és roppant beteg, de mi mással is lehetne szemléltetni Hollywood romlottságát, ha nem ezzel? Senki ne lepődjön meg azon, ha egy 13 éves srácnak drogelvonóra kell járnia, vagy hősnőnk örömtáncot jár, amiért riválisa gyermeke meghalt. Egy absztrakt rémálomhoz tudnám hasonlítani Cronenberg művét, aminek nem a realitás a célja. Azt hivatott bemutatni, hogy nem minden arany, ami fénylik. Igen, közhelyekről van szó, de a 71 éves rendező annyira frissen, aktuálisan ragadja meg az egésznek a mivoltát, hogy csak tapsolni tudok. A tőle megszokott nyomasztást, szexuális túlfűtöttséget és egyéb stílusjegyeket már meg sem említem. 


Julianne Moore sosem volt a szívem csücske, de az elmúlt néhány évben komolyan mondom megszerettem ezt a nőt. Elképesztően jól játszik most is, provokatív és hiteles. Mia Wasikowska továbbra is rohadt ijesztő tud lenni, mindezt úgy, hogy közben megölelnénk, annyira cuki. A többiek is rendben vannak, de a fent említett két hölgy viszi a prímet.


Nem egyszerű, de összetett, jól felépített groteszk szatíra a Térkép a csillagokhoz. Éjfekete humorával, popkultúrális utalásaival megragadja a Hollywoodi lét lényegét és ad egy korrekt gyomrost. Vannak hibái és a CGI-t is pocsékul használják (szerencsére csak egy jelenetben, de az sajnos nagyon gyenge), de friss, nyomasztó marad végig. Üdv a rémálomgyárban!

Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 74% 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése