2014. október 19., vasárnap

Top 10: Legjobb színész/rendező



Top10: Színész/rendező


Hollywoodot gyakran éri az a vád, hogy kifogyott a kreativitásból és borzasztóan kevés a tehetség. Ez részben igaz, de mindig van néhány olyan multitalentum, akik megmutatják miként is kell ezt csinálni! Íme a számomra 10 legjobb közülük. 



10: Sean Penn
Természetesen rá főként színészként fogunk emlékezni, hiszen rendre remek alakításokkal kápráztatja el a közönséget, de rendezett ő nem is egy filmet. Legelőször az Indián vér című drámát 1991-ben, de vitán felül a legjobb munkája ezen a téren a 2007-es Út a vadonba. Fájdalmasan gyönyörű igaz történet, amit mindenkinek látnia kell!




9: Mel Gibson
A manapság közutálatnak örvendő ausztrál fenegyerek a legnagyobb sikerét a második rendezésének köszönheti. Természetesen a Rettenthetetlenről van szó, ami időtálló mestermű, de Gibson a brutális A passióval sem aprózta el, ami mind a mai napig a legnyereségesebb korhatáros mozi. Mostanában inkább gonoszkodni látjuk, lehet, ismét a kamera mögé kéne állnia!




8: Robert Redford
Ez az ember időtlen idők óta a szakmában van, rengeteget producerkedik, de természetesen a színészet és a rendezés az ő igazi terepe. Rögtön az első direktori munkájáért (Átlagemberek) megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscart, amit azért nem sokan mondhatnak el magukról. Legutoljára a 2012-es A hallgatás szabályát dirigálta, de nem aratott vele osztatlan sikert. 




7: Ron Howard
Az első név a listán, akit leginkább rendezőként ismernek a filmkedvelők. Pedig (eddig) 80 szerepe van színészként, igaz ebből elég sok a sorozat, de akkor is emberes teljesítmény. Moziban leginkább a 70-es, 80-as években láthattunk és rendezőként elég rapszodikus teljesítményt nyújt, de amíg olyan filmeket készít, mint a Hajsza a győzelemért, a Frost/Nixon vagy az Egy csodálatos elme, addig elnézzük neki a kilengéseket.




6: Ben Affleck
Megszerettem ezt a bájgúnárt. Ez a szimpatizálás pedig 2007-ben kezdődött, amikor Affleck a zseniális Hideg nyomon rendezőjeként megmutatta, hogy mit tud a kamera másik oldalán. Aztán jött a Tolvajok városa, végül az Argo-akció és úgy tűnik, hogy emberünk nem tud hibázni. Színészként is kezdi összeszedni magát, remek volt a Holtodiglanban, a nagy kérdés azonban, hogy mit kezd a bőregér karakterével!  




5: Orson Welles
Az ember, aki 26 évesen az Aranypolgár rendezője, írója, producere és főszereplője volt. Azt hiszem ennyi elég is, de ezen felül is elképesztő filmográfiával rendelkezik. Rengeteg rövidfilmet írt és rendezett, de olyan klasszikus film-noir mesterművel is büszkélkedhet, mint A gonosz érintése.





4: Woody Allen
Remélem senkinek sem kell bemutatnom Allen bácsit, aki kortalan és minden évben futószalagon gyártja a filmeket. Műveit írja és rendezi is, de a főszerepet is elég gyakran elvállalja, bár manapság már csak mellékszerepekben lubickol (vagy abban sem). Az egyetlen ok, amiért lecsúszott a dobogóról az, hogy minden mesterművére (Annie Hall, Agyament Harry, Match point, Éjfélkor Párizsban stb) jut egy gyengébb alkotás. Persze attól még imádjuk!




3: George Clooney
Sármos úriemberünkkel szemben kicsit elfogult vagyok. Elnézem neki a legutóbbi alibizését (Műkincsvadászok). Méghozzá azért, mert minden téren odateszi magát! Igényes filmekhez adja a nevét, és ha rendezésről van szó, akkor sem hibázik. A már említett filmen kívül mindegyik direktori munkája zseniális, ráadásul rajta kívül senki sem büszkélkedhet színészi, produceri, rendezői és írói Oscar-jelöléssel.  




2: Charles Chaplin
A filmművészet egyik legmeghatározóbb alakja, néma és hangosfilmjei egyaránt hatalmas sikereket arattak. Mondanom sem kell ő sem csak színészkedésből élt. Legismertebb műveit (Modern idők, A diktátor, Aranyláz) ő rendezte és írta is, de vágóként és zeneszerzőként sem volt rest dolgozni. Valami ilyesmire mondják, hogy zseni?




1: Clint Eastwood
Eastwood papát sosem kedveltem túlzottan színészként. Persze a westernjeit szeretem, a karaktere legendás, Piszkos Harry szintén hatalmas arc, de nálam ő rendezőként ért fel a csúcsra. Producerként és zeneszerzőként is dolgozott filmeken, úgyhogy a sokszínűségét senki nem vonhatja kétségbe. Voltak baklövései, de aki olyan műveket dirigál, mint a Gran Torino, a Millió dolláros bébi vagy a Titokzatos folyó, az nagyon tud valamit. Jövőre érkezik az American Sniper, ami szintén nem tűnik rossznak. Élj sokáig Eastwood papa!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése