2014. október 27., hétfő

Boardwalk Empire 5. évad - zárás - Összegzés



Boardwalk Empire 5. évad – zárás


Hát ennyi volt. Véget ért egy sorozat, ami bár a végéhez közeledve sokat vesztett az erejéből, de az utolsó néhány epizód visszatért a régi kerékvágásba és földhöz vágott néhányszor. Lássuk először mi történt az epilógusban. 

Nucky maradt szinte végig a középpontban, ki szeretne lépni a bűnös ügyleteiből, de előtte el kell intéznie néhány dolgot. Meglátogatja Gilliant, Eli-t és természetesen mereng egyet a múlton. Capone lebukott és készül a vesztére. Persze emelt fővel távozik a porondról. Luciano összehívja vezetőket és hivatalosan is megalapítja a ma is ismert szervezetbűnözést.
Lassú, egyáltalán nem izgalmas, de eseménydús epizód volt, ami a komótossága ellenére is működött. Lehetett érezni, hogy ez egy melankolikus hattyúdal. Nem számítottam rá, hogy robban a bomba, de az utolsó néhány percben néztem egy nagyot. Kaptunk egy nagyon szép fordulatot, de az epizód mégsem azért ütött. Azért volt zseniális, mert a múlt és a jelen párhuzamosan haladt és megmutatta, hogy Nucky mit csinált, mennyit változott, változott-e egyáltalán? Egyszerűen tökéletesen zárták le, le a kalappal! Kár, hogy a többi szálra nem fordítottak ennyi energiát. 
Maga az évad nagyon vegyesre sikeredett, de szerencsére több volt a jó pont, mint a rossz. Jól indult, aztán a 3. rész környékén elérkezett a mélypont, de a második felvonás aztán tarolt és olyan utolsó 3-4 epizódot kaptunk, hogy csak néztem. Bosszantó az a néhány hiba, de a végjáték megmentette! Epizód: 10/9 Évad 10/8


Maga a sorozat hiányozni fog, ugyanis volt egyfajta utánozhatatlan hangulata. A remek karakterekről, gyönyörű díszletekről és az igazi gengszter atmoszféráról nem is beszélve. Nekem a 3. évad volt a favorit és a 4. volt messze a leggyengébb. Amit külön sajnálok, hogy az utolsó szezon egyfajta hirtelen jött kaszálást jelentett a sorozat életében. Nagyon nagyot ugrottunk az időben, rengeteg dologról lemaradtunk és még több szálat nem bontottak ki. Nem láttuk Capone és Luciano felemelkedését, Chalky menekülését, Rothstein halálát és még sorolhatnám. Sebtében kellett hatalmas változásokat eszközölnie az íróknak, ennek ellenére mégis összejött az utolsó évad és bizony volt benne spiritusz. A zárás pedig csak erősíti bennem azt a hitet, hogy hibák, vontatottság és időhúzás ide vagy oda, a Boardwalk Empire az egyik legigényesebb sorozat, ami valaha készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése