2014. október 26., vasárnap

Szaftos szavak kritika



Szaftos szavak


Jason Bateman rendezői bemutatkozása mi más is lehetne, mint egy vígjáték. Kár lenne tagadni, hogy ért a műfajhoz és jó is benne. Lássuk mit alkotott!


Guy 40 éves, unalmas életet él és bosszúszomjas egy régi sérelme miatt. Észrevesz egy kiskaput a betűző verseny szabályzatában és kihasználja. Felnőttként indul a gyerekek ellen és nyerni akar.


Bateman filmje azért jó, mert egy felnőtt gyerekfilm. A főhős úgy viselkedik, mint egy tízéves, és ezen nem is akar változtatni. Sorra nyeri a versenyeket, ami miatt közutálatnak örvend. Mégis, ez teljesen hidegen hagyja, társa egy újságírónő, akit néha megdug, és válaszokkal szolgál neki a motivációjáról. Guy egy pöcs, ezt kár lenne tagadni. Beszól és kikezd mindenkivel, nem fél megalázni másokat, mégis olyan stílusa van, ami miatt nem tudtam nem bírni. Hatalmas szövegei vannak, amikor pedig összebarátkozik az egyik ellenfelével, kiderül, hogy van szíve. A Szaftos szavak erénye mégis az, hogy hiába tűnik úgy, hogy ez egy klasszikus jellemfejlődés története, mégsem az. Guy nem lesz más ember, egyszerűen csak képes emberibb lenni, ha van miért, illetve kiért. A motivációja teljes mértékben érthető, sőt kifejezetten drámai, de valahogy még sem volt annyira kibontva, mint kellett volna. Persze, ha túl mélyen belemennének, akkor ez nem vígjáték lenne, hanem egy lélektani dráma. Így azonban ez a szál kicsit gyengécske, de a film végig képes szórakoztató lenni. A poénok legnagyobb része a beszólásokból ered, rengeteg fricska, alázás és káromkodás tarkítja a cselekményt, érdekes mód, szinte mind működik és meglepően vicces szituációkat eredményeznek. A zárás laza, semmi extrát nem ad, de kellemes élménnyel gazdagodunk. 


Bateman hozza a formáját és remekel, Rohan Chand pedig elképesztően aranyos kis srác. Kathryn Hahn itt végre nem idegesített halálra, sőt kifejezetten szimpatikus volt.


Kellemeset csalódtam a Szaftos szavakban. Gondoltam, hogy nem lesz rossz, de meglepően szórakoztatónak bizonyult, és többször hangosan felnevettem. A téma is frappáns, a karakterek szuperek és még apró csavarokat is kapunk. Nem valószínű, hogy életünk végéig emlékezni fogunk rá, de egyszeri kikapcsolódásnak, remek választás!

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 70%   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése