2014. szeptember 21., vasárnap

Győzzünk már! (Win win) kritika



Győzzünk már!


Ez az alkotás anno már rajta volt a „2011 legjobb filmjei” toplistámon, de még soha nem írtam róla. Most mégis szükségét éreztem, mert Tom McCarthy műve méltatlanul kevés figyelmet kapott. Ugyanez elmondható, a szintén zseniális Az állomásfőnökről is, úgyhogy emberek, ismerkedjetek meg a névvel!


Mike boldog családban él, de anyagi gondjai vannak. Ügyvédként dolgozik, és egy birkózócsapatot edz. Egy nap az egyik kliense háza előtt egy tinédzser srác gubbaszt. Kiderül, hogy a Kyle névre hallgató kölyök Mike ügyfelének unokája. A srác nem könnyű eset, de hősünk családja mégis befogadja. Aztán felfedezik, hogy Kyle remek birkózó.


A sztori egy teljes mértékben emberi, reális és tüneményes történetet mesél el arról, hogy mikre képes a szeretetteljes közeg és az odafigyelés. McCarthy szuperül ábrázolja Kyle fiatalkori vívódását és lázadását, de a szülői felelősségről is életszerű képet tár elénk. A cselekmény kis túlzással sablonokból épül fel, kapunk jellemfejlődést, bűnbánást, mélypontot, gondtalanságot. A film mégis remek ütemben halad és nem ül le, ezt pedig a remek dialógusoknak és a szuper karaktereknek köszönhetjük. Mike egész családja imádnivaló, a barátja Terry pedig hatalmas figura, nemegyszer dőlünk a röhögéstől rajta, mindent képes elpoénkodni. McCarty ráadásul az olyan közhelyes mondatokba, mint a „mi nagyon szeretünk” is olyan érzelmeket tud belevinni, hogy kétségünk nincs a helyzet súlyosságát illetően. 


Paul Giamatti remekel, mint mindig, Amy Ryan tüneményes, a fiatal Alex Shaffer pedig kiváló. Bobby Canavale azonban ellopja a show-t, mondjuk ez a karakter már Az állomásfőnökben is szuperül állt neki.


Tom McCarthy nagyon ismeri az embert és olyan reális keserédes történeteket tud szuper humorral és megfelelő átéléssel elmesélni, amire csak nagyon kevesek képesek. Ezek után csak ismételni tudom magam és ajánlom mindenki figyelmébe a rendező úr korábbi munkáit. Kikapcsolódásnak is remek, mégis tartalmas és szórakoztató. Ahogy azt a profik szokták!

Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 79% 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése