2014. május 23., péntek

X-Men: Az eljövendő múlt napjai kritika

X-Men: Az eljövendő múlt napjai


A lassan 15 éve készült első X-Men filmet jegyző Bryan Singer most visszatért kedvenc mutánsainkhoz, hogy valami egészen nagyszabásút alkosson. Az új mozi egyszerre előzmény, és folytatás, amit a rendezők nem mindig tudnak a helyükön kezelni, Singer viszont köszöni szépen jól használta ki a lehetőséget!


A jövőben üldözik a mutánsokat és olyan őrrobotokkal vadásztatják le őket, akik képesek lemásolni az erejüket. Az egykor ellenségeskedő Professzor és Magneto összefog és visszaküldik Farkast az időben, hogy gátolja meg a robotok megszületését. Ez azonban nem hálás feladat.


Aki nem ismeri az X-Men univerzumot, ne ezzel a filmmel vágjon bele, mert össze fog zavarodni. Nem azért, mert érthetetlen, sokkal inkább azért, mert sok utalást kapunk a korábbi részekre. Singer persze ügyesen megoldja, hogy a laikusok is jól szórakozzanak, de az élvezeti faktor lényegesen magasabbra rúg, ha valaki tisztában van az eseményekkel. A több mint két órás játékidő ellenére a film piszkosul pörög, erre azonban szükség is van, hisz a cselekmény két szálon zajlik. A jelenben a maroknyi még élő mutáns harcol az őrrobotok ellen és védi a transzban levő Farkast, a múltban pedig időutazónknak meg kell meggyőznie az ellenségeskedő feleket, hogy fogjanak össze. Természetesen a múltbeli szál sokkal mozgalmasabb és hangulatosabb. A 70-es évek korhűsége a Nixon éra, a hippi korszak mind remekül lettek átemelve a valóságból. Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy Singer iszonyatosan sok mutánst vonultat fel. Ismerősöket és új arcokat egyaránt. Itt van a Professzor, Magneto, Raven, Bestia, Árnymacska, Kolosszus és így tovább. Az új szereplők közül egyértelműen Higanyszál viszi a prímet, akinek a Pentagonban játszódó jelenete egyszerűen zseniális! 

Az okosan beszúrt poénok is kiválóan működnek és a látványra sem lehet panasz, holott Az eljövendő múlt napjaiban nincsenek olyan nagyjelenetek, mint mondjuk a Bosszúállókban. Persze Magneto stadionmozgatása megér egy misét a nagyvásznon.
Hibának mindössze annyit rónék fel, hogy a fent említett idősíkok miatt vannak lyukak a sztoriban. Kicsit összekeveredik, hogy melyik rész mikor játszódik s bár a legtöbb kérdésre választ kapunk, azért így is vannak illogikus elemek. Ezen felül kicsit sok a lelki fröccs, gondolok itt a „bízz magadban” és az „új korszak kezdődik” szövegek ismétlésére. Az efféle közhelyeknél azért többet vár az ember. A színészek remek munkát végeztek, James McAvoy viszi a prímet, de Michael Fassbender, Hugh Jackman, Jennifer Lawrence és a két nagy öreg, Ian McKellen és Patrick Stewart sem vallanak kudarcok.


Az új X-Men film összetett, ötletes és remekül használták ki a lehetőségeit. A hibák kicsit bosszantóak, mégsem tudunk rá haragudni, mert a cselekmény pörög és változatos. Fantasztikus érzés részt venni ebben az utazásban és jó látni a sok különleges képességű mutánst. Singer művének legnagyobb erénye azonban mégis az, hogy egyáltalán nem túlzsúfolt, sőt borzasztó szórakoztató! Még ilyet, köszönjük szépen!

Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/8
Kategórián belül: 10/8


Végítélet: 80%       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése