2014. május 25., vasárnap

Top 10: Legjobb vámpírfilmek



Top 10: Vámpírfilmek



A vámpírmítosz mindig is nagy népszerűségnek örvendett, a vérszívóknak rengeteg fajtájuk van, a klasszikus kereszttel-karóval likvidálhatón át a napfényben csillogóig. Ők hozták be a képbe az ún. vérromantikát, amit azóta is előszeretettel használnak fel. A műfaj sok változáson ment keresztül, de lássuk a legjobb képviselőiket!




10: Az elveszett fiúk (The Lost Boys) 1987
Egy nagyvárosi család a kisvárosba költözik, ahol gyakran tűnnek el az emberek. Kiderül, hogy vámpírok a felelősek az eltűnésekért, a család nagyobbik fiútagja pedig akaratlanul, de be is áll közéjük. Piszok szórakoztató tinihorrorocska ez, a 80-as évek klasszikus stílusjegyeivel, amit a zseniális humora emel ki az átlagból. Mind a mai napig röhögök azon, amikor a Sam felfedezi a bátyja titkát. „Mi a fene történik veled? A tulajdon bátyám vámpírrá változott, na várj csak mit fog szólni erre a mama!” 





9: Penge (Blade) 1998
Ki ne ismerné a fényben járó vámpírvadász történetét? Wesley Snipes karaktere nagy kultusznak örvend, hiszen egy klasszikus hős. Csendes, kegyetlen, de ő is egy az elpusztítandó vérszívók közül. Legalábbis félig. Ütős hangulat, pörgő akciók és hullahegyek teszik a Pengét élvezetessé.



 

8: Drakula (Dracula) 1931
A mi drága Bélánk ikonikus alakítsa halhatatlanná tette ezt a filmet. Persze ma már semmi ijesztő nincs benne, de azt kár lenne elvitatni tőle, hogy pörgős és hatásos, ami kerüli a manírokat. A klasszikus sajátos képi világa pedig olyan atmoszférát kreál a kész műnek, ami borzasztóan illik a címszereplő zord világához. Egyedül a film végével nem voltam kibékülve.




7: Alkonyattól pirkadatig (From Dusk Till Down) 1996  
Robert Rodriguez és Tarantino agymenésében az a különleges, hogyha az ember úgy ül le megnézni, hogy semmit nem tud róla, igazi sokkhatás fogja érni a Titty Twisterben. Egészen addig egy marha jó krimi-thrillert látunk, aztán teljesen kifordul magából a film és…, nos a többi már filmtörténelem. Trash-gore gyöngyszem! 




6: D, a Vámpírvadász – Vérszomj (Vampire Hunter D: Bloodlust) 2000
Az egyetlen animációs darab a listán, azon belül is egy anime, de képtelenség volt kihagyni! Tökéletesen előjön a műfaj minden eleme. Az akció, a vér utáni vágy, a vérromantika. Mindehhez egy olyan főhőst kapunk, aki megenné reggelire Pengét. A király karakterek és a fura lények már csak hab a tortán. A befejezés pedig csodás!




5: Halhatatlan szeretők (Only Lovers Left Alive) 2013
A lista legfrissebb tagja Jim Jarmusch szerelmesfilmje, ami azért szerepel ennyire előkelő helyen, mert a vámpírlét minden fájdalma benne van. A cselekmény talán nem pörög, de az örök sötétség és az emberek romlottságának szemléltetése annyira hangulatossá teszik a filmet, hogy nem tudom nem szeretni. A modern vérszívókról szóló filmek egyik legjobbja!




4: Drakula (Dracula) 1992  
Coppola Drakulája az egyik legjobb feldolgozása Bram Stoker művének. Lényegében egy romantikus filmről van szó, amiben történetesen egy vámpír a főszereplő. Drakula nem feltétlenül gonosz, csak megkeseredett. Persze szörnyű tetteket követ el, de a fájdalma átérezhető. Gary Oldman zseniális, de Anthony Hopkins is remek, pláne a beteg poénjaival. Coppola filmje tipikusan az a Drakula, ami miatt a nők megvadulnak a vérromantikáért. Ez viszont adott esetben egyáltalán nem hátrány. 




3: Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens) 1922
Természetesen nem maradhat ki minden idők első vámpírfilmje, ami etalon a műfajban hiába némafilm és 92 éves. A zene néha komikus, máskor idegőrlően nyomasztó, a fekete-fehér „karcos” képi világ viszont annyira szuperül áll neki, hogy tényleg képes ijesztő lenni. Max Schreck grófja pedig tökéletes. Mind a mai napig nagyon jó kis film és ezt nem a klasszikusok iránti tisztelet mondatja velem. Ami jó, az jó! 




2: Interjú a vámpírral (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles) 1994
Neil Jordan művében minden benne van, amiért a vámpírfilmeket szeretni lehet. Remek karakterek, szuper dialógusok, világfájdalom, romantika és rengeteg vér. Tom Cruise élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja, de Brad Pitt sem vall kudarcot, mint az életéről mesélő halhatatlan. Közhely, de alapmű a műfajban, és ha valaki a vámpírfilmekkel ismerkedik, keresve sem találhat jobb partnert. 




1: Engedj be! (Låt den rätte komma in) 2008
Amikor először láttam, fogalmam sem volt, hogy ez egy vámpírfilm lesz. Talán pont ezért ütött ekkorát és pont ezért imádom ennyire. A két szerelmes kisgyerek története egyszerre aranyos, lehangoló, brutális és komor. A skandináv filmek utánozhatatlan atmoszférája annyira egyedivé, zorddá mégis magával ragadóvá teszik, hogy sokáig nem felejtjük el, amit itt látunk. Igazi ínyencfalat, különleges darab, és nálam a vámpírfilmek legjobbja! 

2 megjegyzés: