2014. május 30., péntek

A holnap határa kritika



A holnap határa



Tom Cruise soha nem volt a szívem csücske, de továbbra is ő a filmsztár egyik szinonimája. Voltak ballépései, de tavaly a Feledés, három éve pedig Mission Impossible 4 is szuper mozik voltak. A holnap határa pedig bár nem kapott akkora reklámot, mint egy Transformers vagy Pókember, de minőségben nem marad el tőlük, sőt!


Bolygónkat egy Mimic nevű faj támadja meg, s a Föld vesztésre áll. Cage őrnagy egyszerű médiamunkás, képzetlen harcos, ám csakhamar a harcmezőn találja magát, ahol is rögtön feldobja a talpát. A túlvilág helyett azonban átéli az utolsó napját. Újra és újra! Lassan rájön, hogy mindez összefüggésben van az idegenekkel és a híres acélamazonnal is fel kell vennie a kapcsolatot. 


A holnap határa alapszituációja egyáltalán nem egyedi, leginkább a Forráskód és a Csillagközi invázió elegyét kapjuk. Olcsó másolatról azonban szó nincs! Cage karaktere folyamatosan változik, fejlődik, a partnere Rita kezdetben a mentor, később a megmentendő nő szerepét tölti be, szerencsére manírok nélkül. Szintén óriási pozitívum, hogy az idő és a döntések súlya tökéletesen átélhető. Néha egy-egy nap mindössze egy képkockára jelenik meg, mégis érezzük, hogy Cage már milliószor megélte ezeket a pillanatokat. Mégsem hatnak repetitívnek, vagy unalmasnak, hiszen tudjuk mi a tét, a nyomás pedig hatalmas. A napok újra átélése pedig kifejezetten változatos lett. Hol drámai, hol komikus formában látjuk őket viszont, egy elem azonban mindig közös: a film elképesztő tempód diktál. Végig brutális sebességgel pörög, dugig van akciókkal, s bár a látvány „csak” az elvárt szintet hozza, így sincs okunk panaszra. Az egyetlen negatívum az eredetiség hiánya, ami leginkább a zárásnál ütközik ki. Örültem volna, egy kicsivel csavarosabb végkifejletnek, de ettől függetlenül A holnap határa egy tökéletesen szórakoztató popcornmozi. 


Tom Cruise-t nem fikázom többet, hozza a kötelezőt és nem is rosszul, Emily Blunt viszont néha annyira bárgyú fejjel tud nézni, hogy az botrány. Ettől függetlenül szeretjük a csajt. Brendan Gleeson keménykedik, Bill Paxtont jó volt látni, a többiek pedig a kötelező mellékszerepekben pompáznak.


Felesleges több szót pazarolni A holnap határára, és nem azért mert rossz. Azért, mert önmagáért beszél. Nem fog újat mutatni, nincsenek benne csavarok, a sztori mégis ötletes és remekül felépített. A cselekmény kerüli a felesleges romantikát és nem igazán ül le, ellenben az akció és a megoldás keresése végig uralja a filmet. Eddig az év toronymagasan legkellemesebb meglepetése, nyomás a moziba, mert ez a film marha jó!  

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7,5
Kategórián belül: 10/8,5

Végítélet: 80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése