2014. március 23., vasárnap

Top 10: Coming of age - Felnőtté válós filmek



Top 10: Coming of age filmek



A felnőtté válás mindenki életében elérkezik. Akármennyire is szeretünk gyerekek lenni, ez az életszakasz sajnos elkerülhetetlen. A filmesek is előszeretettel nyúlnak a témához, legtöbbször nem is rosszul! Az elmúlt néhány évben ráadásul kifejezetten reneszánszát éli a műfaj. Íme a számomra legkedvesebbek!




10: A nyár királyai (The Kings of Summer) 2013
Rögtön egy fiatal versenyző, amely nem szimbolizál, nem magyarázza túl a dolgokat, egyszerűen csak hagy minket élni! Bemutatja a fiatalkor legszebb periódusát, a függetlenséget. A felnőtté válás pedig ezúttal a nő képében manifesztálódik. A nyár királyai azonban piszok szórakoztató darab, elsősorban az olyan karakterek miatt, mint a zseniális Biaggio. 





9: Akvárium (Fish Tank) 2009
Ez a film azért különleges, mert a főhőse egy 15 éves brit lázadó tinilány, Mia. Utál mindenkit, csak táncolni szeret, a mű pikantériáját pedig az adja, hogy beleszeret az anyja új pasijába (Michael Fassbender). Azt hiszem ennél bonyolultabb, mégis realistább alapszituáció nem is kell. Nesze neked fiatalság!





8: Nulladik óra (The Breakfast Club) 1985
Ez a klasszikus néhány büntetését töltő gimnazista kalandját kíséri végig. Igazi érzelmi hullámvasút, melyben társadalmilag és viselkedésmódját tekintve is teljesen különböző alakokat vonultat fel. Az egész pedig ettől különleges. Ahogy a srácok megismerik egymást, s ez által saját magukról is új képet kapnak. Ehhez pedig bizony kell egyfajta érettség! 





7: Tétova Tinédzserek (Ghost World) 2001
A sztori két friss végzős gimnazistáról szól, akik lázadnak minden és mindenki ellen, ezért eltervezik, hogy összeköltöznek. A nyár azonban hosszú és rengeteg dolgot tartogat. Például egy telefonbetyárkodás elfajulását, kapcsolatok változását és rengeteg önfejlesztést. Az egyik (ha nem a) legzseniálisabb coming of age pillanat a filmtörténelemben pedig a Tétova tinédzserek egyik utolsó jelenetében látható! Egyszerű, de tökéletes!





6: The Spectacular Now (2013)
A lista legifjabb tagja még egy éves sincs, de nem félek ennyire előkelő helyre tenni, mert odáig voltam érte! Sutter története roppant egyedi, már csak attól is, hogy látszólag semmi gondja nincs az életben. Tipikus menő srác! Aztán idővel rájövünk, hogy a felszín alatt múltbeli sérelmek és lelki fájdalmak állnak, amit egy tündéri és kicsit esetlen lány tölthet be. Sutter pedig rájön, hogy ideje felnőni!





5: Egy különc srác feljegyzései (The Perks of Being a Wallflower) 2012
A coming of age filmek általában a különcökről szólnak. Ennek a filmnek a hőse, Charlie nem egy csodabogár, sokkal inkább a barátai azok. Persze Charlie-ról is hamar kiderül, hogy a visszahúzódó mellett van egy másik, rejtett énje is. A film egy megragadóan stílusos mese a fiatalkori barátságról, szerelemről és a tapasztalatszerzésről. Piszkosul erős hangulatú remekmű, ami visszarepít minket a tizenéves mivoltunkba!





4: A tintahal és a bálna (The Squid and the Whale) 2005
Az értelmiségi család válik, és a kisebbik fiú az anyával, az idősebb az apával szeret lenni, de a szülők inkább a közös felügyelet mellett szavaznak. A tintahal és a bálna zavarbaejtően hiteles, néhol kicsit túlzottan is beteg, de csak annyira, amennyire indokolt egy ilyen kétségbeejtő helyzetben. A fókusz az idősebb fiún van, aki példaképként tekint író apjára és lépten-nyomon próbál rá hasonlítani. A film vége pedig szintén egy olyan pazar coming of age momentum, ami szembesít minket a felfedezés nem mindig édes ízével.





3: Okostojás (Rushmore) 1998   
Max, a film főhőse olyan középiskolás srác, aki úgy viselkedik, mintha felnőtt lenne. Nem érdeklik a tanulmányok, viszont millió órán kívüli tevékenységet végez. Aztán beleszeret az új tanárnőbe és jönnek a bonyodalmak. Max mégis elképesztően talpraesett, merész és céltudatos! A tanulság pedig ott lapul a sorok között, amikor Max végre megtanul emelt fővel veszteni, és odafigyelni másokra.





2: Tökéletlen idők (Dazed and Confused) 1993
Richard Linklater klasszikusa az utolsó tanítási nap utolsó perceiben kezdődik. Utána pedig jön a fejetlen szórakozás, a fiatalság kiélvezése. A főhős Mitch pedig elképesztően örül, hogy a nagyobbakkal lóghat és kipróbál mindent, amitől felnőttnek érezheti magát. Csajozás, italozás, szívás, így kell élvezni az életet! És azt se felejtsük el, hogy ebben a filmben hangzik Matthew McConaughey szájából az a bizonyos zseniális, középiskolás lányokról szóló mondat.   





1: Állj mellém! (Stand by Me) 1986
Fel lehet tenni a kérdést, hogy ez most coming of age film-e vagy sem, de azt hiszem erre maga a film ad választ. Egyfelől kaland és gyermekfilm zsánerbe tartozik, de a történet során a négy barát olyan helyzetekbe kerül, és olyan dolgokról beszél, amik miatt képtelenség kategórián kívül hagyni. Bár nincsenek nagy üzenetei, mellőzi a klasszikus felnőtté válós problémakört, mégis amikor ez a négy srác a tábortűznél beszélget, de említhetném bármelyik komolyabb eszmecseréjüket, na kérem ott köszön be a felnőtté válás! 

1 megjegyzés: