2014. március 24., hétfő

A 9. század (9 rota) kritika



A 9. század

(9 rota)


A történelemben ezidáig soha senki nem tudta legyőzni Afganisztánt!

Az afgán-orosz háború 1989-ben ért véget tíz évnyi vérontás után. A 9. század története egy évvel a szovjet csapatok kivonulása előtt veszi kezdetét. Egy maroknyi szibériai fiatal sorsát követjük nyomon, akik a kiképzőtábortól kezdve egészen az afgán hegyekig együtt küzdöttek a hazájukért, mint utólag kiderült, teljesen feleslegesen. 


Az orosz filmesek előszeretettel használják fel a háborús emlékeket, hogy fényezzék egy picit magukat. A 9. század viszont azért érdekes, mert a szovjetek ezúttal nem a győztes felet képviselték. Épp ezért a háborús filmeknek nem a magasztos, patrióta és dicsfényes rétegét képezik, hanem azt, ami a vérontás indokolatlanságát és feleslegességét hivatott szemléltetni. A zsáner sablonjai megvannak. Kapunk kegyetlen kiképzőtisztet, kemény felkészülést, hősi halált, önfeláldozást. A karakterek is szépen feloszthatók társadalmi rétegek szerint: van gazdag művész, szegénynegyedből érkezett és átlagpolgár is. Személyiségük szélsőséges és szintén sémákra épül, de ez itt egyáltalán nem zavaró. Embernek érezzük őket, hibákkal és erényekkel, akiket lehet szeretni és gyűlölni, a harctéren azonban nincsenek társadalmi különbségek.

A cselekmény első fele a kiképzőtáborban zajlik, leginkább az Acéllövedékre hajazva, de A 9. század azért igyekszik elkerülni a pofátlan nyúlást. A film felétől aztán utazunk afgán földre, de bevallom őszintén a kiképzés valahogy jobban magával ragadott. Szó nincs arról, hogy unalmas lenne a film, a majd 140 perc végig leköt és eseménydús, egyszerűen csak itt-ott repetitívnek hatott a cselekmény. Akciók terén sem vagyunk túlzottan eleresztve, a film mégis eléri, hogy ne kalandozzunk el. Aztán az utolsó 20 percben jön a sokkhatás és elszabadul a pokol. Hidegzuhanyként ér minket a végső csatajelenet, ami annyira intenzív, izgalmas és kemény lett, hogy köpni-nyelni nincs időnk! 


A színészek piszok jók, külön kiemelném, hogy a filmnek nincs főszereplője, inkább csak főbb szereplők, de mindenki kitesz magáért és hozza, amit ebben a műfajban kell!


A 9. század a modern orosz háborús filmek egyik legjobbja, ez vitán felül áll, sőt nyugati társainak is tud néhány új dolgot mutatni. Tény, hogy felhasználja a zsáner sablonjait és olykor a teátrális jelzőt is rá lehet sütni. Ennek ellenére végig leköti az embert, főleg a remek karakterek, a változatos (csak néhol repetitív) cselekmény és az ütős tűzharcok miatt. Aki unja az amerikai frontot, nyugodtan tegyen egy kitérőt a 9. századdal, nem fogja megbánni!

Összegzés:

Színészek: 10/7,5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése