2014. március 16., vasárnap

Non-stop kritika



Non-stop



Liam Neeson veterán korára szépen átfordult akcióhősbe. Mindez a következő filmeket eredményezte: Elrabolva 1-2, Ismeretlen férfi, Fehér pokol. Ha belegondolunk nem is rossz arány, hisz a pocsék Elrabolva 2-n kívül az összes mű teljesen korrekt, a műfajon belül. A Non-stop pedig annak a Jaume Collet-Serrának a műve, aki az Ismeretlen férfit is rendezte. 


Bill Marks légi-marsallként dolgozik, de kissé eljárt felette az idő. Idegileg instabil, alkoholista és repülni sem szeret. Mégis munkába áll egy Londonba tartó gépen. A kellemes utazás akkor válik izgalmassá, amikor valaki üzenetet küld Marksnak. A tartalma szerint 20 percenként megöl valakit, ha nem utal a bankszámlájára 150 millió dollárt. Az óra ketyeg, hősünknek pedig cselekednie kell. 


A Non-stop ötletes, ezt kár lenne tagadni. A repülőgép-eltérítésről mindig is izgalmas dolgokat lehetett kihozni, hisz zárt területen vagyunk, a lehetőségek korlátozottak, mégis új távlatokat nyitnak a zsáneren belül. Az alapkonfliktusra pedig rátesz egy lapáttal az idővel való versenyfutás, és a misztikum. Az a tény, hogy nem bízhatunk senkiben, bárki lehet az elkövető, mindenki gyanús. Ehhez mérten a cselekmény szépen adagolja a feszültséget és végig kételyek és teóriák közt tengődünk. A Non-stop nem akciófilm, ugyanis összesen két bunyó illetve tűzpárbaj van benne, sokkal inkább a fent említett Ismeretlen férfihez hasonló thriller. Az izgalmat nem kemény harcok és záporozó töltények adják, hanem a konfliktus csendes megoldása. Ez persze lehetetlen és az utasok szépen lassan tudomást szereznek mindenről, így akarva akaratlanul is a játék részesei lesznek. A bő másfél órás játékidő kellően változatos, a zsánerhez szükséges részletekre ügyel, de a sablonokat is felhasználja. Ez nem akkora gond, csak a filmben semmi egyedi nincs, csak egy stílusgyakorlat. Ez leginkább abban mutatkozik meg, amikor kiderül ki is mozgatja a szálakat. Bevallom meglepett, nem erre számítottam, de sajnos nem jó értelemben. A fordulat még középszerűbbé tette a filmet, a motiváció abszolút semmilyen és elcsépelt. Ennél valamivel furfangosabb és kicsit összetettebb okot vártam. Ettől függetlenül a Non-stop működik, korrekt munka, de bosszantó, hogy némi írói leleménnyel kitűnhetne a tömegből.


Liam Neesonnek színészileg ez nem kihívás, hozza is a kötelezőt. Jól áll neki ez a szerepkör, de szívesen látnám végre valami komolyabb filmben! Julianne Moore-t sem ebben a műfajban szoktuk meg, ő sem vall kudarcot, de nem is kellett megerőltetnie magát. 


Neeson továbbra sem unalmas akcióhősnek, és tisztességgel szállítja a korrekt iparosmunkákat. A Non-stop azonban közel sem tökéletes, sőt gyakran csap át középszerbe, valamint logikailag sem a legaprólékosabban felépített alkotás. Mégis működik a helyszín és a misztikum miatt és szerencsére a feszültséggel sincs különösebb gond. Tipikusan olyan alkotás ez, amit egyszer érdemes megnézni, de néhány év múlva majd egy kereskedelmi csatornán fogják félévente leadni szombat esténként. Könnyű, szórakoztató és felejthető kikapcsolódás!

Összegzés:

Színészek: 10/6
Zene: 10/6,5
Kategórián belül: 10/6,5

Végítélet: 63%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése