2014. január 25., szombat

Top 10: Legjobb film-főcímek



Top 10: Film-főcímek



Egy filmet erősen meg tud határozni, hogy mennyire igényes és kreatív a főcíme. Persze előfordul, hogy ez a kész művön semmit nem ront vagy javít, de mindig öröm találkozni egy jó főcímmel. Alant a számomra legkedvesebbek!




10: Kabinláz 2 (Cabin Fever 2: Spring Fever) 2009
Maga a film egy gagyi és pocsék B-horror, ami egy húsevő vírusról szól, ami belekerül az ivóvízkészletbe. Beteg humorú, obszcén mészárlás zajlik itt, ami inkább gusztustalan, mintsem szórakoztató, de erre az animációs felvezetésre garantáltan emlékezni fogunk. Zseniális, kár, hogy a film ettől messze van!





9: Harcosok klubja (Fight Club) 1999
Ez az a film, amit remélem senkinek nem kell bemutatnom! Remélhetőleg az intro is megragadt a fejekben, ugyanis egy egészen egyedi dolgot látunk az első percekben. Konkrétan azt, ahogy a főhős izzadása végbemegy a szervezetében. Mindezt persze a Dust brothers tökéletes zenéjével.






8: Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can) 2002
Spielberg azóta sem rendezett ennyire jó filmet, pedig eltel lassan 12 év! A főcím kiválóan előrevetíti, hogy ez bizony egy kőkemény „szélhámos film” lesz. A pálcika-emberekkel szemléltetett cselekmény borzasztóan okos és kreatív, valamint piszok szórakoztatóan vezet be minket ennek a szuper mozinak a hangulatába.






7: Enter the Void (2009)
Gaspar Noé mindig is szeretett megbotránkoztatni, ezen műve sem épp egy délutáni matiné, ezt pedig már a főcímben a tudtunkra is adja. Epilepsziások kerüljék, de a villámgyorsan villódzó fények, a nyomasztó zene és a képek, röpke két perc alatt annyira agymosott állapotba küldenek minket, mintha most nyaltunk volna fel 3 LSD bélyeget. 





6: Juno (2007)
Amikor még nem volt divat 16 évesen terhesnek lenni, Jason Reitman imádnivaló indie filmben mutatta be nekünk, milyen is, amikor beüt a ménkű. A film sikerében természetesen oroszlánrészt vállalt a címszereplő leányzó, de a rajzfilmes nyitány és a könnyed muzsika is egyből megszerettették az emberrel a filmet.  





5: A Tetovált lány (The Girl with the Dragon Tattoo) 2011
Hiába David Fincher, kezdetben nagyon szkeptikusan álltam ehhez a remake-hez, mivel az eredetit nagyon szeretem. Aztán megláttam a főcímet és egyből tudatosult bennem, hogy ez nem egy igénytelen másolat lesz! A tök fekete intro csupa-csupa olyan dolgot mesél el, látszólag összefüggéstelenül, amik kapcsolatba hozhatók a főhősnővel. No, meg az átdolgozott Immigrant song is telibe talál!





4: A rózsaszín párduc (The Pink Panther) 1963
Már 50 évvel ezelőtt is tudtak zseniális főcímeket kreálni, A rózsaszín párduc rajzfilmes nyitánya pedig amellett, hogy elképesztően kreatív, nagyon vicces és igényes is. Nem lehet vele mellé lőni, és persze Henry Mancini klasszikus dallamaival még nagyobbat üt!





3: Fegyvernepper (Lord of War) 2005
Nicolas Cage azóta kicsit leadta és minden tucatfilmben szerepet vállal, de Andrew Niccol műve messze van a tucattól. Minden idők egyik legügyesebb és legegyedibb főcíme ez, amiben egy töltény útját látjuk, a gyártól kezdve, egészen addig, amíg valakinek a fejében nem köt ki. Félelmetesen jól összeállított jelenetsor. 





2: Watchmen – Az őrzők (Watchmen) 2009
Zack Snyder egy dologhoz nagyon ért: a lassításhoz. A 300-ban kezdte, itt pedig tökélyre fejlesztette. A kőkemény nyitójelenet után kapjuk a főcímet, amiben a Watchmen útját tekintjük meg egészen az indulástól, a bukásig. Mindezt zseniális lassításokkal, csodás képekkel, még az amerikai történelemre is utalva. Ennél szuperebb intróval sem találkozunk túl gyakran!





1: Hetedik (Se7en) 1995
Amikor készítettem a listát, egy dologban voltam biztos: hogy a Hetediknél nincs jobb, ha főcímről van szó! A gyilkos, Jon Doe ténykedéseit látjuk, de mindezt annyira sötét, komor, nyomasztó képekkel prezentálva, hogy a hátunkon feláll a szőr. David Fincher ezzel már önmagában annyira megalapozza a brutálisan erős atmoszférát, amire borzasztóan kevesen képesek a filmtörténelemben. Az átdolgozott NIN dal pedig a csak megkoronázza az egész borzongást. Nincs rá jobb szó, tökéletes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése