2014. január 18., szombat

The Spectacular Now kritika



The Spectacular Now



Mostanában tele van a padlás a coming of age, azaz a felnőtté válós filmekkel. Ilyen volt a Nyár királyai, az Egy különc srác feljegyzései, de még talán a Mud is. Mondhatnánk azt is, hogy reneszánszát éli a zsáner, ugyanis a legjobb ezekben a művekben, hogy egyik sem rossz, sőt! Mai alanyunk sem kivétel, James Ponsoldt alkotása elképesztően erős darab!


Sutter végzős a gimiben, mindenkivel jóban van, a barátnőjével ők a suli álompárja. Egy véletlen folytán mégis szakítanak, hősünk pedig csúnyán berúg és másnap egy ismeretlen ház kertjében ébred. Itt találkozik a kissé különc, de szeretetteljes Aimee-vel, akivel különös kapcsolatot épít ki. Kezdetben csak akar egy „furcsa” barátot, de egyre jobban felfedezi benne az értékeket.


Első olvasatra talán egy egyszerű love stoty-nak tűnhet a film, de ennél itt jóval többről van szó! Nem is igazán értettem, hogy hova akar kilyukadni az egész cselekmény, hisz a mű első fele lényegében a bulizásról, ismerkedésről szól. Arról, hogy Sutter lényegében vissza akarja kapni egykori barátnőjét, és fogalma nincs mit érez Aimee iránt. Elégedett az életével, van kocsija, munkája és 18 éves korához képest kezdő alkoholista, aki egy napot nem bír ki pia nélkül. Biztos, hogy ez álomélet? Nos, Sutternek az, ám elhatározza, hogy Aimee-vel felkeresik a srác rég látott apját. Innentől kezdve a cselekmény is elhagyja az addigi könnyed összképet és átmegy drámába. Felszínre kerülnek az igazi érzelmek, családi és magánéleti problémák, de a legnagyobb kihívást természetesen saját magunk legyőzése jelenti. Erre pedig Sutter is rájön, csak ehhez olyan dolgokon kell átesnie, amik nem feltétlenül emelik az önérzetét.
A két fő karakter borzasztó komplex és különleges. Az alapszituációban pedig az az egyedi, hogy itt nem a különc fiú hajt a suli legjobb csajára, nem a lány játszik a srác érzelmeivel, hanem pont fordítva! Ilyenre pedig nemigen volt példa ebben a műfajban, mindenesetre pazarul áll ez a kis csavar a filmnek. Se Sutter, se Aimee nem tökéletes, de nagyon összeillenek, nem tudtam nem imádni őket. Sutter hatalmas dumás, a társaság központja, Aimee pedig befolyásolható, ragaszkodó és iszonyatosan tud szeretni. A kettejük közti kémia pedig igazi élettel tölti meg a jeleneteiket. A zárásra aztán szembe kell néznünk saját démonainkkal, mindezt pedig mosolyogva és könnyes szemmel tesszük meg!


Miles Tellerben van valami ellenszenves, de képtelen voltam nem szeretni. Remekül alakít minden fronton. Shailene Woodley egy tündér! Nem az a klasszikus szépség, de van benne valami különleges, mindemellett a játéka is kiváló, de ezt már az Utódokban is bizonyította. 


A The Spectacular Now egy igazi coming of age film, minden benne van, ami ezt a zsánert naggyá tette. A humor, a szenvedély, a romantika, a dráma és persze a fiatalság szerves problémáinak taglalása. Nem hétköznapi alkotás ez, mégis teljesen életszerű, szerethető, egyszerre mosolyogtató és szívszaggató! „Jó dolog a jelenben élni, de a legjobb dolog a jelenben, hogy jön egy új holnap. És én teszek róla, hogy az jó legyen! - Üdvözlettel: Sutter Keely

Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7,5
Kategórián belül: 10/9

Végítélet: 80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése