2013. március 29., péntek

Top 10: Bosszúfilm


Az hiszem ehhez a listához nem kell különösebb kommentár. A számomra legjobban sikerült bosszúfilmekről van szó. "Elolvasom" és láthatjátok őket!




1010: I saw the Devil (2010)
Koreában nagyon értenek ehhez a témához, az I saw the devil pedig a műfajon belül is az egyik legerőteljesebb film. Kőkemény, nyomasztó olykor kendőzetlenül brutális. De hát ez van, ha az ember a titkosszolgálatnak dolgozik és a feleségét megöli egy sorozatgyilkos.







99: A holló (1994)
Egyszerre gyönyörűen fájdalmas és kíméletlenül nyers. Ha Brandon Lee nem vesztette volna életét a forgatáson, akkor is kultfilm lenne, de így pláne. Hihetetlen erős hangulatú alapmű, amit bármikor elő lehet venni, ha az ember valami különlegesre vágyik. „Örökké nem eshet.”






88: Bosszúvágy (1974)
Igazi klasszikus, Charles Bronsonnal, aminek a többi része már átment agyatlan hentelésbe, de ebben még megvan az érzelmi töltet, amitől a néző is egyetért a fegyvert ragadó átlagpolgárral. Az már csak a film külön pikantériája, hogy konkrét bosszú nincs is filmben, hanem a célpont maga a bűnözés.







77: Dead Man’s Shoes (2004)
A visszavonult katona, akinek a szellemileg sérült öccsét a helyi kőbunkók cseszegették. Nos, ez nagyon nem volt jó húzás, ugyanis a félelmet nem ismerő, érzelemmentes és bosszúszomjas bátyust nem érdekli a lebukás, ő bosszút áll egyszer s mindenkorra. A tipikus angol ridegség árad minden egyes képkockájából, rendkívül hatásos alkotás.






66: Cape Fear – A rettegés foka (1991)
Nincs is rosszabb egy bosszúra éhes volt fegyencnél, Max Cady pedig pont ilyen. Nem szokott szórakozni és most sem áll szándékában, ellenben pokollá teszi az ügyvédje életét, amiért az nem segített neki egykoron. Önálló alkotásként nem túl kiemelkedő, de kétségtelenül remek bosszúfilm, egy tökéletes Robert De Niroval.







55: V, mint Vérbosszú (2005)
Jóval mélyebb és több, mint szimpla bosszúfilm, mégis a hős fő motivációját ez az alapvető érzelem szolgáltatja. Ellenben van itt még tömény társadalomkritika és rendszerellenesség, mert mi mást is várunk egy szabadságharcostól. Szintén alapmű.







44: Volt egyszer egy vadnyugat (1968)
Ha a V alapmű volt, akkor ez ugyanaz csak pepitába. Minden idők egyik legjobb westernje, Morricone örökérvényű csodálatos muzsikájával és persze Harmonikával, azaz Charles Bronsonnal. Felejthetetlen jelenetek garmadája, de az, amikor Frank és Harmonika szemtől szemben áll egymással… na ott értjük meg miért is merem bosszúfilmnek nevezni Leone moziját.






33: Mad Max (1979)
Mel Gibson karrierének elindítója ez az ausztrál csoda, aminek csak az utolsó harmada szól magáról a bosszúhadjáratról, mégis muszáj volt ennyire előre tennem, mert a Mad Max a bosszúfilmek alapköve. Ahogy Max rezzenéstelen arccal intézi el egymás után a motoros banda tagjait, az valami egészen borzongató.







22: Kill Bill 1-2 (2003 – 2004)
Azt hiszem ezen senkinek nem kell meglepődnie. Tarantino kétrészes agymenése a menyasszonyról, akit csúnyán elintéztek az esküvőjén. Olyan zsigeri bosszúszag terjengi be mindkét filmet, hogy az felejthetetlen, mindezt fűszerezve Tarantino összetéveszthetetlenül ütős stílusával. Úgy kultfilm ahogy van!






11: Oldboy (2003)
Amikor elkészítettem a listát, tudtam, hogy csak egy film lehet a biztos győztes: az Oldboy. Ez A bosszúfilm! Olyan, mintha két bosszúsztorit kapnánk egyben, mindezt megspékelve némi művészi beütéssel és az autentikus koreai stílussal. Mindemellé ebben a filmben láthatjuk a mozitörténet egyik (ha nem a) legütősebb, legálleejtőbb csavarát. Hatalmas alkotás, és természetesen magasan a legjobb bosszúfilm az Oldboy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése