2013. március 29., péntek

The Perks of Being a Wallflower




Az a nagy kérdés, hogy ez a film kinek is szól? Tudnak-e élvezni a mai tinik egy nekik szóló filmet, ami (bár utalás nincs rá) a 90-es évek elején játszódik? Nem unja-e már mindenki a szerethető különcökről szóló filmeket? Nos, ezeket a kérdéseket inkább hagyjuk is, engem egy dolog érdekel! Kultfilm született?



Charlie most kezdte meg a gimnáziumot és szeretne beilleszkedni. Ez azért bajos, mert bár jó családból származik és rondának sem mondható, mégis csendes, kissé nyámnyila és bátortalan srácról van szó. Megismerkedik Sammel és Patrickkel, akik befogadják különc társaságukba. Charlie általuk olyan dolgokat tapasztal meg, amikhez foghatóról álmodni sem mert.
átlag alatt


Kicsit visszatérnék az első bekezdésben feltett kérdéseimre, illetve igyekszem megválaszolni őket. A The Perks of Being a Wallflower lényegében nemtől-kortól függetlenül mindenkinek szól, aki volt fiatal. Mivel nem napjainkban játszódik, ezért nincs se Facebook, se Iphone, kvázi az eldigitalizálódott világ még csak jövőkép. Hatalmas változásokra nem kell gondolni, a suli hierarchiája például ugyanúgy megvan, ahogy azt megszokhattuk, de a film nem dobálózik olyan sablonos mondanivalóval, hogy ha önmagad maradsz mindenki imádni fog. A lényeg sokkal inkább az önmegvalósításon és az általunk választott családon, azaz a barátokon van.

Stephen Chbosky író/rendező elég sok elemet zsúfol bele művébe. A fő szál természetesen Charlie-é, illetve az ő kapcsolata Sammel, de Patrick élete is bőven kap teret, ezen felül az utolsó harmadban kapunk egy jóval mélyebb és drámaibb felütésű „epizódot”, amit kicsit furcsálltam, mivel nem igazán illett a film egészébe, utólag mégis azt mondom, egyáltalán nem baj, hogy megkaptuk. Chobsky filmjének rengeteg erénye van! Zseniálisak a karakterek, a rendező úgy játszik a néző érzelmeivel, ahogy akar, fogunk sírni, nevetni, hüledezni, de ami a legfontosabb: átadjuk magunkat az élménynek! A   The Perks of Being a Wallflowert akármeddig el tudtam volna nézni. Teljesen korrektül le van zárva, de borzasztóan szívesen néztem volna még, mi lesz a jövőben Charlie, Sam és Patrick sorsa.
buli lesz


Logan Lerman jól hozta a különc srácot, bőven van tehetség a srácban! Ezra Miller bizonyított a Beszélnünk kell Kevinről-ben, de itt teljesen más karaktert hoz! Amikor a vásznon van, vibrál a srác! 19 éves, ha így folytatja a jövő legnagyobb sztárja és persze színésze válhat belőle! Emma Watson nő lett! Felejtsük el a Harry Potter filmeket, én speciel egy másodpercre nem gondoltam Hermione-ra, itt egy teljesen komplett színésznőt kaptunk!



Nem mindig működik úgy Chobsky filmje, ahogy kell, akadnak apróbb hibák, de nem tudom nem imádni a művét. Csordultig van érzelemmel, elképesztő erővel söpör végig az emberen és bár felhasználja a stílus sablonjait, mégis valami újat ad. Melegen ajánlom mindenkinek, mert egy élmény volt ez az időutazás. Kultfilm született!



Összegzés:


Színészek: 10/8

Zene: 10/9

Kategórián belül: 10/8,5


Végítélet: 84%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése