2013. március 29., péntek

Dredd




Vonatkoztassunk el a Stallone féle Dredd bírótól! A két filmnek annyi köze van egymáshoz, hogy a főszereplőiket Dreddnek hívják és egy romlott, utópisztikus világ ad otthon történetüknek. Szóval a 2012-es Dredd nem egy remake! Bár ha az lenne, ott lenne a legjobbak közt!



A történet nem fontos. Adott egy ún. Megaváros, amiben a bírák tartják fenn a rendet. Dredd is egy bíró, aki kap egy zöldfülű társat, aki nem mellesleg telepata. Egy eset miatt, a 200 emeletes Peach Trees nevű felhőkarcolóhoz hívják őket, aminek tetején Ma-ma, a helyi klánvezér tartózkodik. Dredd és új társa pedig, ha már ott van, rendet rak!
im the law


A sztori egyszerű, nem kell semmi különlegesre számítani, van egy újfajta drog, ami belassítja az embereket és van a gonosz, akit a jók elintéznek. Ismerős lehet az alapképlet a The Raid-ből, ami egy brutál ütős akcióorgia volt, de nem esett nehezemre elvonatkoztatni, a Dredd olyan zúzást kínál, ami zsigerből szórakoztat. Ha eddig nem tűnt volna fel, egy véregyszerű B-filmről van szó. Komolyan venni felelőtlenség és abszolút értelmetlen. Ha túl tudjuk tenni magunkat a kliséken és szembetűnő hibákon, (magyarán agy kikapcs!), nem lesz itt semmi gond. A Dreddnek van egyfajta képregényes világa, amit a zseniálisan kivitelezett, túlexponált színekkel operáló lassítások emelnek piedesztálra. Mondom ezt úgy, hogy egyáltalán nem vagyok oda a lassításokért. Ez a technika itt mégis remekül működik, nem zavaró, sőt hozzátesz a látványhoz. A film másik nagy erénye természetesen maga az akció faktora. A Dredd nem tököl, nem szórakozik, úgy fröcsög a CG vér, mintha kötelező lenne. A főhős igazi badass, stílusa visszahozza a klasszikus akciósztárok attitűdjét. Zseniális, amikor valaki nem dumál feleslegesen, hanem a fegyvere beszél helyette. Természetesen kellenek a kihagyhatatlan egysorosok, legyen szó fenyegetésről vagy egy egyszerű beszólásról. A Dreddben mindez működik, szórakoztató és kemény, amilyennek lennie kell!
zúzzunk


A színészek azt teszik amit kell. Karl Urban arcát egyszer sem látjuk, végig legörbített szájjal osztja az igazságot, lényegében, egy fadarab is el tudta volna ezt játszani, de semmi gond, Dreddnek ilyennek kell lennie. A többiek sem váltják meg a világot, de az élményen nem rontanak és ez a lényeg.



Aki szereti az akciófilmeket, amikben még némi sci-fi egyveleg is van, az nagyon gyorsan nézze meg a Dreddet, garantáltan nem fog csalódni. Magasan veri a Stallone féle változatot, de mint említettem tekintsünk rá inkább önálló filmként. Egyszerre modern és nosztalgikus, vérgőzös és pörgős zúzda, 2012 egyik legjobb (az Expendables 2 után) tesztoszteronbombája.



Összegzés:


Színészek: 10/6

Zene: 10/8

Kategórián belül: 10/8


Végítélet: 75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése