2013. március 29., péntek

Ölni kíméletesen




"Amerikában élek, és Amerikában saját magad vagy. Amerika nem egy ország, csak egy üzlet. Most pedig kurvára fizess!"

Ezt nem hiszem el! Itt van ez a zseniális színészgárdával rendelkező király rablósztori, erre apró szarságokon hasal el. Na jó, nem hasal el, de ha Andrew Dominik rendezőnek nem lenne eszement szájmenése, most egy kultfilmmel lennénk gazdagabbak!



Frankie és Russel két piti bűnöző, kirabolnak egy pókerbarlangot, ám a helyi maffia ezt nem nézi jó szemmel. Megbíznak egy bérgyilkost, hogy derítse ki, kik ezek a tagok, kinek dolgoznak, és ha már ott van, takarítsa fel a szemetet!
2 jómadár


Az Ölni kíméletesen olyan, mintha Tarantino stílusát ötvöznénk a Coen testvérekével, mindezt pedig a Blöff kicsit komorabb univerzumába, illetve Amerikába helyeznénk. Szóval tömény stílusgyakorlat, ami bár nem egyedi, mégis annyira laza és ütős, ahogy azt ebben a műfajban megszokhattuk. Dominik annyiban szembemegy a zsánerrel, hogy rengeteget beszélteti a karaktereit, ez pedig az akció rovására megy. Az a kevés akciójelenet, viszont kétségtelenül kendőzetlen és a legjobbkor következnek be. A film másik nagy erőssége, a humora. Ezen a téren is el tudtam volna többet viselni, de amikor nevetni kell, garantáltan nevetni is fogunk. A változatosságra sem lehet panasz, hisz kapunk még aktuálpolitikai fricskát és emlékezetes dumákat tonnaszámra. Ez utóbbi tényező túlzásba vitele mégis rombolja az élményt. Rengeteg a jó szöveg, a kemény odamondás, a humoros szópárbaj, de akadnak komplett 5-10 perces szövegelések, amik úgy ahogy vannak mehetnének a kukába. Példának okáért, James Gandolfini karakterének két jelenete van, mindkettő indokolatlanul hosszú és nagyjából semmiről sem szól, egy kiégett gengszter nyavalygásán kívül. Így sem hosszú a film (97 perc), de bőven elég lett volna ezt a történetet 80 percben elmesélni. A végére szerencsére összekapja magát és egy olyan egyszerű, ám ütős zárást kapunk, hogy ihaj!
takarít


Brad Pitt nagyjából fél óra után tűnik fel, de onnantól kezdve uralja a vásznat. Hideg elegancia, önbizalom, kegyetlenség. A nagy nevek, mint Ray Liotta, James Gandolfini vagy Richard Jenkins sem hibáznak, de Scott McNairy és Ben Mendelsohn játékát érdemes kiemelni, mindketten zseniálisak!



Borzasztóan irritál, hogy Andrew Dominik elbarmolt egy ekkora lehetőséget. Az már egy más kérdés, hogy nem tudom nem szeretni, s bár kétszer majd leragadtak a szemeim, egyáltalán nem bántam meg az Ölni kíméletesen megtekintését. Stílusos, kemény, kissé groteszk és még vicces is tud lenni. Pont ezért bosszant, hogy ha kicsivel izgalmasabb lett volna… de mint tudjuk az ilyen feltevéseknek nincs sok értelme.



Összegzés:


Színészek: 10/8

Zene: 10/8

Kategórián belül: 10/7


Végítélet: 74%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése