2013. március 29., péntek

Match Point




Woody Allennek nem igazán a krimi a fő stílusa. Ő a romantikus komédiák nagymestere, persze csinált ő már sci-fit is, de hogy felejthetnénk olyan filmeket, mint az Annie Hall vagy a Manhattan. 2005-ben viszont megmutatta, hogy mennyire sokszínű zseni is ő, amit a Match Point tökéletesen bizonyít.



Chris tehetséges teniszező volt, ma egy klubban tart magánórákat a sznoboknak. Megismerkedik a dúsgazdag Tommal és megszeretteti magát a családjával. Összejön Tom húgával Chloe-val, ugyanakkor szemet vet a srác menyasszonyára. A kezdeti idill szépen lassan kezd tönkre menni, ami rosszabbnál rosszabb döntésekre kényszeríti Christ.
bemutat


Allenre minden lehet mondani, csak azt nem, hogy nincs fantáziája. Ez az erény itt is megmutatkozik, a Match Point szépen és reálisan fel van építve. Egy jól megkomponált, életszagú történetet kapunk afférokkal, balhéval és persze megtudjuk mi is az a szerencse. Az egyetlen problémám a filmmel a hossza. Allen Kissé indokolatlanul is elnyújtott részeket s bár egyáltalán nem unatkoztam, éreztem, hogy bizonyos periódusok túl vannak magyarázva. Túl részletes Chris és Nola kalandja, túl hosszan időzünk a családi dolgokon, amik segítenek tüzetesen megismerni a karaktereket, mégis visszább veszik a tempót és megtörik a lendületet.

Az utolsó harmadra aztán új erőre kap a film és Allen újfent megmutatja zsenialitását. Úgy csűri-csavarja a szálakat, hogy nem győzünk hüledezni. Nem fogjuk az állunkat keresni a padlón, de annyira okosan és frappánsan írta meg a fordulatokat, hogy csak csettinteni tudok: „ez igen Woody”! A döntések megalapozottságába bele lehet kötni, de túl sok értelme nincs, ezt így kellett lezárni.
ne az utcán


A színészekre nem lehet panasz, Jonathan Rhys Meyers remekül teljesít, Scarlett Johansson talán itt a legszebb, de tényleg mindenki tisztességesen odateszi magát.



Szóval a jó öreg Woody Allen 70 fölött sem adja lejjebb, sőt képes a megújulásra. Aki nem bírja az öreg stílusát az is nyugodtan nekiveselkedhet, mert a Match Point egy teljesen életszagú, de közel sem mindennapi történettel ajándékozza meg az embert és akkor a pazar csavarokról még szó sem esett. Játszma megnyerve!



Összegzés:


Színészek: 10/7

Zene: 10/7

Kategórián belül: 10/8


Végítélet: 76%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése