2013. március 29., péntek

Fék nélkül
(Premium rush)


Hány bringás filmet ismertek? Ja, hogy elenyészően keveset? Ez azért lehetséges, mert tényleg borzasztóan kevés ilyen alkotás születik. Valljuk be őszintén, nem is a legcsábítóbb téma. David Koepp mégis megpróbált valami újat, valami szokatlan és készített egy bringás thrillert!

Wilee biciklis futárként dolgozik a nyüzsgő New Yorkban. Imádja a munkáját, képtelen megállni, épp ezért a bringáján nincs se váltó, se fék. Ő a legjobb a szakmában, ez vitán felül áll. Ezúttal a kínai negyedbe kell eljuttatnia egy csomagot, ám feltűnően sokan érdeklődnek a kis boríték iránt. Wilee azonban eltökélt és kézbesíti a szállítmányt, még ha a fél város őt üldözi, akkor is.
hajts

A Fék nélkül alapsztorija egy egyszerű tempós thrillerre enged következtetni, ami lényegében helyt is áll. Annyiban csavartak egyet a dolgon, hogy ugrálunk az időben, különböző idősíkokban, ami természetesen egyáltalán nem válik a cselekmény kárára, sőt változatosabbá teszi azt. Fokozatosan adagolják az információkat, ki üldözi Wilee-t, mit is kell kézbesítenie és így tovább. A Fék nélkül másik óriási erénye természetesen a tempó. Intenzív vágás, kreatívan felhasznált vizuális elemek, pörgős cselekmény, szabályosan mi is nyeregben érezzük magunkat és a nagy alma utcáin száguldozunk. Persze időnként le kell szállni a bringáról, de ekkor sem enged ki a kezei közül a film. A remekül kivitelezett, feszültséggel átitatott macska-egér játék, ami az üldöző és az üldözött közt zajlik, tökéletesen leköti a nézőt. Nem kell semmi ördöngösségre gondolni, szimplán piszok szórakoztató alkotásról van szó.
Sajnos azonban vannak hibák is. Ahogy halad előre a cselekmény, úgy halmoz fel egyre több és több hibát. A logikai menetbe több helyen is bele lehet kötni, az egy dolog, hogy nem reális, de néhol tényleg kifejezetten buta dolgok történnek. Wilee, Rozsomákot megszégyenítő öngyógyító képessége pedig már csak hab a tortán. A karakterek nem elég mélyek, lehet velük szimpatizálni, de mivel a tempó borzasztó gyors, csak szeletkéket kapunk belőlük. Persze Wilee jó arc, de ezt elsősorban Joseph Gordon-Lewitt játékának köszönheti. Aki szimpatizál a sráccal, az kedvelni fogja a Fék nélkülben is. A negatív karaktert is érdemes kiemelni, akit a szokás szerint zseniális Michael Shannon formál meg. Az ő kiszámíthatatlansága nagyon jót tesz a filmnek.
mivann?

Nem kiemelkedően jó film a Fék nélkül, de egyszeri megtekintésre mindenképp ajánlható. Lényegében olyan, mintha egy Halálos irambant néznénk csak biciklikkel (na meg szórakoztatóbb összképpel). Persze ez viccesen hangzik, de bőven van itt ötlet és még némi újdonság is. Végre nem a megszokott sémákat látjuk egymás hegyén-hátán, hanem van valami autentikusság is a képernyőn. Ezek után nem maradt más hátra: mindenki nyeregbe!

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése