2013. március 29., péntek

Képtelen kampány
(The Campaign)


A politika mindig is megosztotta az embereket. Talán ez az egyetlen olyan dolog, ami senkit nem hagy hidegen. Persze sokan mondják, hogy engem nem érdekel, de a politika kétségtelenül mindenki életére hatással van. Amerikában pláne óriási felhajtás övezi a választásokat, legyen szó képviselőkről vagy akár magáról az elnökségről. A Képtelen kampány ennek a hajcihőnek egy magából kifordult változatát mutatja be.

Cam Brady egy Észak-Karolinai város képviselője, zsinórban ötödik alkalommal választhatják újra. Eleddig nem volt ellenfele, de a csendes életet élő, kissé zakkant Marty indul ellene a választásokon. Erre semmi oka nem lenne, de a milliárdos Motch fivérek mégis elindítják, mivel olyan jelöltre van szükségük, akinek segítségével új gyárakat húzhatnak fel a városban. A kampányidőszak elkezdődik, a két jómadár pedig egymásnak esik.
gyalázás

Nem is tudom mire számítottam. Tényleg, mire lehet számítani egy vígjáték esetében? Ütős poénokra és másfél órás kikapcsolódásra. Ráadásul a politika, mint fő téma még kiváló táptalajt is biztosít egy komédiának. Kvázi be lehet mutatni a mindenkori rendszernek, szembesíteni lehet a „fejeseket” a hibákkal, mindezt viccekkel megspékelve. Ha mindez nem lenne elég, megkapjuk Hollywood két igen népszerű komikusát, Will Ferrellt és Zach Galifianakist, így a poénok mondhatni garantálva vannak.  Kell ennél több? Adott esetben igen, sokkal-sokkal több kéne. Az elején még tetszett az alapötlet, mindenkiben benn van a lázadás, hogy „na, a hazug politikus most megkapja”, így jó nézni a két egymásnak feszülő jelöltet. Végletekben kell gondolkodni, szóval még véletlenül sem kell komolyan venni a filmet, így tetszett magának a kampányszervezésnek a folyamata, egymás anyázása, ez itt rég nem a népről szól, hanem önös érdekekről. Ez mind szép és jó, de a Képtelen kampány annyira szájbarágósan közvetít mindennemű üzenetet, hogy már csak azt kéne kiírni: „figyelj, ő a gonosz” vagy „figyelj, most egy hatalmas igazságot mondanak ám”. Amikre itt rávilágítanak, azzal (remélhetőleg) elég sokan tisztában vannak. A tipikus álomgyári sablonparádéról pedig még nem is beszéltem. Jellemfejlődés, jutalom, a gonosz elnyeri méltó büntetését… persze, fő a változatosság. Ennek ellenére még mindig menthető lenne az összkép, ha a poénok működnének. Igen, kapunk pár szép fricskát és kacagtató beszólást, de a humorosnak szánt jelenetek alatt zömmel csak néztem ki a fejemből, pedig én csípem a poénok mindennemű formáját. Egyszerűen nem működik a film. Pedig Ferrell és Galifianakis mindent megtesznek, rajtuk semmi sem múlt, szimplán nincs jól megírva/rendezve. Na jó, azért a végére kapunk egy több, mint zseniális cameót.
balhé

Hogy kiknek ajánlanám? Akik szeretik az elsősorban altáji, néhol ízléstelen humort, elszánt rendszerellenzőknek és a két főszereplő rajongóinak. Vannak jó pillanatai, olykor kifejezetten szórakoztató, de csak erőlködik, közhelyekkel dobálózik és nincs benne semmi olyan különleges, ami miatt emlékezetes maradna. Ez a kampány bizony elbukott…

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/5
Kategórián belül: 10/4

Végítélet: 49%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése