2013. március 29., péntek

Felhőatlasz

(Cloud Atlas)




A Wachowski tesók Tom Tykwer rendezővel kiegészülve, ismét megpróbáltak valami egészen újat készíteni a filmtörténelemben. Ehhez egy megfilmesíthetetlennek tartott regény szolgált alapötlet gyanánt, de ez a három direktor van olyan talpraesett észkombájn, hogy ne hátráljanak meg holmi „lehetetlen” titulustól. Az már a Felhőatlasz tragédiája, hogy a nézők nem voltak rá vevők. Hova jutottunk, ha már az egyediséget és az ötleteket sem díjazzák?



1849: Egy ügyvéd hosszú útjáról hazafelé hajózik szeretett feleségéhez, ám a kabinjában egy potyautast talál.

1936: Egy meleg zeneszerző hírnévre vágyik, ezért elszegődik a kiöregedett, veterán komponistához, közben leveleket ír szeretőjéhez, melyben minden apró részletről beszámol neki.

1973: A pletykalap újságírónője valami egészen életveszélyes játszmába kerül, amikor egy liftben megismerkedik egy öregemberrel.

2012: A veterán könyvkiadóra rájár a rúd, miután gengsztereknek tartozik és a testvére bezáratja egy öregek otthonába.

2144: A kivégzésre váró klónt még utoljára meginterjúvolja egy író, hogy számoljon be arról, miként szabadította meg egy titokzatos idegen a rabszolgamunkától.

106 évvel a „bukás” után: Egy völgyben élő törzshöz különleges vendég érkezik, akit titkos cél vezérel. A törzs egyik lakója bizalmatlan vele szemben, mégis segít neki.
...

Ez a hat történet szolgáltatja a Felhőatlasz gerincét. Ennek a hat szegmensnek látszólag olyannyira nincs köze egymáshoz, hogy akár külön filmekként is tekinthetnénk rájuk. A rendezői bravúr pedig abban a tényben manifesztálódik, hogy egyszerre működik a fent leírt verzió, azaz a kis sztorik külön-külön is hatásosak, másfelől a Felhőatlasz az összefüggésekről szól, miszerint minden és mindenki kapcsolódik a másikhoz. A film kényes témákat feszeget, van itt rasszizmus, emancipáció, hit vagy épp vallási kérdés. Ezeket ügyes kézzel és hatásos eszközökkel tárják elénk a rendezők, mindemellett nem ússzuk meg a filozofálást sem, amik bár szépen csengnek, néhol túl szájbarágósak és közhelyesek. A Felhőatlasz rengeteget ugrál a szegmensek közt, amik talán összezavarhatják nézőt, mivel sok nevet és dolgot kell elraktározni magunkban ahhoz, hogy együtt élhessünk a cselekménnyel, az összhatás mégis eléri célját, azaz szórakoztat. Egyszerre kínál igényes és sokrétű szórakozást, mégis felhasznál olyan kommersz elemeket, amik elengedhetetlenek egy mai mozifilmhez. (le a kalappal, hogy 100 millió dollárból ilyen látványt kihoztak)

A Felhőatlasz azonban mégsem tökéletes alkotás. Túl sok mindent akar láttatni, túlmisztifikáltnak látszani, holott rengeteg kérdésre nem kapunk választ. Nem tudjuk, hogy lett kiválasztott a klónból, nem tudjuk mi a jelentősége az anyajegyeknek (persze kapocs, de ezen kívül), de akadnak olyan elemek, amiket csak azért használtak fel, hogy meglegyen az a bizonyos összefüggés, mégis mellőzi a funkció bárminemű csíráját. Nem ajánlható mindenkinek a Felhőatlasz, kell rajta agyalni bőven és megkockáztatom 2012 legmegosztóbb filmje ez, de a hibái ellenére sem tudok haragudni rá, annyira magával ragadja az embert.
balhé


A színészek zseniálisak! Halle Berry talán soha nem volt még ennyire jó, de Tom Hanks, Hugo Weaving, Jim Broadbent és a többi nagy név előtt mind emelem kalapom. A maszkoknál viszont kilóg a lóláb. Néhol parádésak, máskor viszont sokkal inkább nevetségesek.



Nagyon nehéz elrakni magunkban a Felhőatlaszt, pont azért, mert rengeteg mindent képes adni. Borzasztóan nagy érzelmi töltet van benne, képes drámai, váratlan, vicces és akciódús lenni, úgy, hogy szól is közben valamiről. A végfőcím után hosszú percekig kavarogtak a gondolataim és bizony kell is az agyalás ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön, de egy ilyen változatos és addiktív utazást követően ez csak természetes. Nem csodálkozom azon, hogy megosztja az embereket a Wachowski tesók és Tykwer munkája, de abban nincs vita, hogy az év egyik legegyedibb és legsokszínűbb művét szállították le.



Összegzés:


Színészek: 10/8

Zene: 10/8

Kategórián belül: 10/8


Végítélet: 80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése