2013. március 29., péntek

Fékezhetetlen
(Lawless)


Mi vonzott a Bondurant testvérek igaz történetét feldolgozó filmben? Leginkább Tom Hardy. Persze alapból nem ítélem el gengszterfilmeket, pláne ha ennyire ütős a szereplőgárda, és a rendezői székben az a John Hillcoat ül, akinek az Ajánlat és az Út című igencsak ütős filmeket köszönhetjük!

Forrest, Jack és Howard Bondurant egy poros kisvárosban él a szesztilalom idején. Amolyan „tisztességes” bűnözők, akiknek elveik vannak. A környező településeket ők látják el alkohollal és nem kötnek kompromisszumot. Még akkor sem ha a nagyvárosból érkezik egy kíméletlen különleges ügynök, aki fel akarja számolni az egész bandát. Az már csak olaj a tűzre, hogy a legkisebb fiú, Jack megelégeli, hogy testvérei árnyékában éljen.
ha hozzám érsz véged

Furcsa kettősség van bennem a Fékezhetetlent illetően. Azt rögtön leszögezném, hogy bitang erős filmről van szó, de bosszantó hibákat ejt. A majd két órás játékidő megfelelő tempót diktál, nem siet sehova, de egy percre sem ül le, ideálisan adagolja az akciót, a feszültséget vagy netán a humort. A Fékezhetetlennek két fő erőssége van: az egyik a karakterek. A három fivér amolyan sablonjellem, mégis abszolút autentikusnak hatnak. Forrest a főnök, ő atyáskodik, gondoskodik az üzletről és hozza meg a fő döntéseket. Ellenben a nőkkel nagyon óvatos, mondhatni nincs vér a pucájában. Howard a csupaszív benga srác, aki követi a saját vérét akár a pokolba is. Jack pedig a legkisebb fiú, amolyan fekete bárány. Nem kenyere az erőszak, félénk, már-már gyáva, természetesen miatta kerül bajba mindenki, illetve ő megy keresztül a legnagyobb jellemfejlődésen. Akit még mindenképp meg kell említeni, az Rakes ügynök, aki a túljátszott sznobizmusával, ugyanakkor a kegyetlen erőszakosságával szintén színt visz a cselekménybe.
A másik fő pozitívum egyszerű és nagyszerű: a film marha szórakoztató. Szimplán jó nézni, ahogy a tesók üzletelnek, keménykednek, szerelembe esnek.  Természetesen az erőszakért sem kell a szomszédba menni. Ez a fajta brutalitás szintén egy olyan elem, ami hihetetlen jól áll a filmnek, nélküle nem lenne ennyire hatásos.
Szóval jó kis mozi ez, mégis valami hibádzik! Nincsenek nagy gondok, apró oda nem illő dolgok miatt nem működik teljesen. Konkrétan a két szerelmi szál abszolút felesleges (miket beszélek Jessica Chastain meztelenül!!!) és funkciótlan, a történet sehogy nem akar összeállni egy egésszé. Se nem családi dráma, se nem akció, se nem krimi. A befejezést meg pláne nem tudtam hova tenni. Valahol mélyen tetszett, de először nem akartam elhinni, hogy ennyire komolytalan epilógust kreáltak. Nagy kár érte, sokkal erőteljesebb zárásért kiáltott a film.
balhé van

Tom Hardy-t eddig is hatalmas színésznek tartottam, ezek után pláne. A dünnyögései, a tekintete, a szótlan brutalitása zseniális! Shia LaBeouf továbbra sem a szívem csücske. Konkrétan rühellem a srácot. Most is a szerencsétlen nyámnyila kölyköt formálja meg, ám a végére tököt növeszt, de képtelen vagyok elhinni neki. Sokan kiemelték, hogy mekkorát alakít. Tény, hogy nem volt rossz, de nekem továbbra is hiteltelen. Guy Pierce ripacskodását érdemes megemlíteni, aki kétségtelenül túljátssza a szerepét, de annyira jól áll neki, hogy felesleges belekötni. (Gary Oldman nyúlfarknyi villanása is megér egy misét, még jó, hogy ő a legkeményebb!)

A Fékezhetetlen egy kihagyott ziccer. Vagy mégsem? Nem tudom. Az a helyzet, hogy látszik az odafigyelés, a hangulat magával ragad, a férfias brutalitás lehengerel és a színészek is brillíroznak. Mégis hiányzik valami ahhoz, hogy úgy álljak fel mellőle, hogy: „na ez kérem mestermunka”! Így „csak” szimplán egy marha szórakoztató és ütős film a szesztilalom idejéből.

Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 74%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése