2013. március 29., péntek

Boy A




Mindig is mondtam, hogy ezek az angolok nagyon tudnak filmet csinálni. Egyszerűen süt belőlük a profizmus és nem amolyan hollywoodi szinten. Abszolút felismerhetőek a stílusjegyeik, a nyersebb történetvezetés, a mellébeszélés kerülése, a kopárság. Ha drámáról van szó, ők tudják adni a legnagyobb gyomrost. A Boy A szintén egy ilyen film.



Jack a húszas éveiben jár, most szabadult a fiatalkorúak börtönéből, mivel még kisfiúként egy társával meggyilkolt egy fiatal lányt. Legjobb barátja a szociális munkás Terry, akivel együtt kitalálnak egy háttérsztorit, hogy Jack új életet kezdhessen. Kezdetben minden rendben megy, ám a múlt elől nem lehet elfutni. Pláne, ha gyilkos vagy.
...


A film magyar címe A bűn hálójában, de ez förtelmes és ráadásul a nemrég készült Steven Soderbergh filmnek is ez a címe, úgyhogy maradjunk az eredeti titulusnál.

Annak ellenére, hogy az alaptörténet érdekes, láttunk már számos hasonló habitusú filmet. Mondhatni a film üzenete (a múlt elől nincs menekvés) is közhely, csakhogy egyrészt nem ez a film mondanivalója, másrészt ilyen emberi és átérezhető módon senki nem nyúlt a témához. Jack karakterén érezni, hogy lelkileg instabil, nem úgy fejlődött az évek során, ahogy szabadon élő társai. Épp ezért nehéz számára a visszaszokás a normál életbe. A viselkedése többször kínos, sőt idegesítően méla szerencsétlen gyerek, de mégis szeretnivaló, az ember akar adni neki egy második esélyt.

A Boy A lényege pedig pont ez. Mégis ott lappangnak bennünk a kérdések. Érdemlünk-e második esélyt? Aki egyszer barát volt miért pártol el, ha beüt a ménkű? Egy megmentett élet feloldoz a kioltott ellenében? Ezen felül az is tény, hogy az ember társasági lény. És nem mindegy milyen társaságba keveredünk. Ez szemlélteti leginkább Jack útját. A kettősség szintén felötlik bennünk. Megbűnhődött már ez a fiú? Megérdemli a végzetét? Kérdések, a választ pedig mindenki magában keresse. John Crowley rendező nem csinál mártírt senkiből, hagy minket katatón állapotban a zárás után, ami egyszerűen zseniális. Ahogy az utolsó mondat és a képek egybeforrnak, szabályosan érezzük a helyzet súlyát. Kíméletlenül hatásos epilógus.
boy a


Andrew Garfield tud nyüzüge srácot alakítani, ezt bizonyította Pókemberként is, de le a kalappal előtte, élete első filmszerepe és lenyűgöző, amit művel. Peter Mullan tapasztalt vén róka és kiválóan asszisztál a fiatal srácnak.



A Boy A hihetetlenül mély emberi dráma, egy rossz útra tévedt sorsról. Giccs nélkül tud érzelmes lenni, a végfőcím után pedig garantáltan bámulni fogjuk a sötét képernyőt. Melegen ajánlom mindenkinek, aki egy kis tartalmas merengésre vágyik, mert ezt a gyöngyszemet kár lenne kihagyni!



Összegzés:


Színészek: 10/8

Zene: 10/7

Kategórián belül: 10/8,5


Végítélet: 82%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése