2013. március 29., péntek

Beépülve

(Brick)




Rian Johnson (Looper) első rendezése (és írása is) igazi függetlenfilmes ínyencség. Retró hangulatú film-noir, a zsáner minden elemével, mindezt gimis tinikkel a főszerepben. Nem mondom, Johnson nem aprózta el, de soha rosszabb kezdést!



Brendan holtan találja barátnőjét egy alagút bejáratánál. A lánynak voltak kényes ügyletei, drogos közegbe keveredett. Brendan nem szól a zsaruknak, saját maga akarja felgöngyölíteni az ügyet.
A


Johnson elképesztő kreatív és sokoldalú rendező, de sajnos vét hibákat. Értem a szándékát, de nem feltétlenül volt a legjobb ötlet, hogy a felnőtteket teljesen kizárta a cselekményből. Mintha a hatóságok teljesen vakok és hülyék lennének, egyedül az suli igazgatója kap némi szerepet, de ez is elenyésző. Másrészt olykor a komor és nyomasztó hangulattal szembemegy az egész közeg, miszerint itt gyerekek/fiatal felnőttek a főszereplők. Egyszerűen komolyan vehetetlen, ugyanakkor érthető is Johnson szándéka, jól szimbolizálja ezt az egyik szereplő, Tű anyja. Maga a sztori egyébként komplex és változatos, ügyes csavarokkal és végig tartalmas cselekménnyel. A krimik nem feltétlenül az eszeveszett tempójukról híresek, de a Beépülve végig pörög, végig benntartja a nézőt az információk sodrásában, ami itt-ott kicsit talán sok is. Szinte semmi felvezetés, egyből kapjuk az arcunkba a konfliktust, így eleinte fogalmunk nincs miről is van szó. Természetesen idővel minden a helyére kerül, bár akadnak ködös részek, ezek azonban nem kapcsolódnak szorosan a fő szálhoz.

Joseph Gordon-Levitt kitesz magáért, könnyen elviszi a hátán a filmet. A többi színész sem vall kudarcot, de egyértelműen Levitt a legjobb.
brick
A Beépülve abszolút korrekt elsőfilm, felvonultatja a film-noir minden apróságát (magának való főhős, mindent tudó jobbkéz, femme fatale, a gonosz öntörvényű segédje). Johnson nem figyel oda minden részletre, mégis okos és összetett sztorit kapunk. Aki szereti a krimit vagy a film-noirt, esetleg valami különlegességre vágyik, nyugodtan veselkedjen neki!



Összegzés:


Színészek: 10/7

Zene: 10/8

Kategórián belül: 10/7


Végítélet: 73%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése