2013. március 29., péntek

A hobbit: Váratlan utazás




Sok hercehurca volt A hobbit háza táján. Sokan firtatták, a hosszát, mondván egy könyvet minek három filmre bontani. Vajon Peter Jackson rendező is belépett azon rendezők táborába, akik csak a haszonra tudnak gondolni? Ezen kívül egy új technika, a 48 fps (képkocka/másodperc) is rengeteg embert eltántorított a filmtől, mivel az emberi szem nem ehhez van szokva. Ezek után kétkedve ültem be a moziterembe, de arról szó nincs, hogy Peter Jackson elfelejtett volna rendezni, vagy épp igénytelen alkotással rukkolt elő.



Zsákos Bilbó éli nyugodt kis életét, amikor is betoppan hozzá a szürke mágus, Gandalf. Egy kalandot ajánl fel hősünknek, az azonban mit sem szeret jobban az épp aktuális semmittevésnél. Gandalf azonban akaratos és agyafúrt, a következő pillanatban pedig már Bilbó is annak a törpecsapatnak a tagja, akik elindulnak visszaszerezni királyságukat Smaugtól, a sárkánytól.
buli van

Rögtön rá is térnék a lényegre: A hobbitban van bőven erő, potenciál, de nagyon erős a Gyűrűk Ura utánérzés, a készítők mintha meg sem próbáltak volna újdonságokkal előrukkolni, szinte minden ugyanolyan mederben csorog, akárcsak az első három mozi esetében. Ez persze nem lenne probléma, hisz a Gyűrűk Ura működött, zseniális fantáziavilágot kreált a nézőknek, de most illene ezt egy kicsit máshogy elénk tárni. Mindez azonban nem nagyon sikerül: egyes elemek ugyanúgy funkcionálnak, mint az elődben. Szauron helyett egy sárkány a gonosz, a gyűrű helyett egy kő van a középpontban, a letűnt sarj újra trónra tör (Aragorn=Thorin) és még sorolhatnám az egybeeséseket. A másik fő probléma az indokolatlanul elnyújtott játékidő. Félreértés ne essék, jól szórakoztam és nem unatkoztam, de a 169 perc nagyon sok. A törpék túl hosszan vannak bemutatva (a dalaikat nem értem minek kellett leszinkronizálni…), néhány karakter feleslegesen kap több percet, de említhetném a komplett Gollam jelenetet, ami úgy ahogy van mehetne a kukába, nagyjából 2 perc kivételével. Plusz szőrszálhasogatás gyanánt fel lehet róni jónéhány illogikus periódust, de ezektől eltekintek, elvégre egy fantáziafilmről van szó.

Szóval vannak itt gondok, nem is kevés, de! A hobbit képes szórakoztató maradni és újra előhozni a nézőből a Középfölde iránti szeretetet. A hangulat remekül működik, egyszerűen jó érzés Hobbitfalván tanyázni, netán Völgyzugoly meseszép lankáit csodálni, újra látni Gandalfot és a többi régi szereplőt. Erre rátesz egy lapáttal a lehengerlő látvány és a kiválóan működő 3D. A 48 fps-ről sajnos nem tudok mit mondani, mivel a mozi ahol néztem megmaradt a jól bevált 24 fps-es módszernél. Ettől függetlenül vizuálisan kegyetlenül odacsap A hobbit. A gyönyörű tájak, az effektek és a 3D használata óriásit emelt Jackson művének színvonalán.
nem szar hely


Természetesen nem ér fel a Gyűrűk Ura színvonalához A hobbit, de mozifilmként abszolút megállja a helyét. Bőven akadnak hibái, de a kiszámítható cselekmény és az indokolatlanul elnyújtott részek ellenére is képes magába szippantani. Eléri, hogy érdekeljen, mi lesz a jövőben, hogy állítják meg a sárkányt, kicsoda a fekete mágus stb. A megtekintését mindenképp moziban ajánlanám, mert ezt ott kell látni, nagyvásznon, 3D-ben! Valami határozottan elkezdődött, de a következő kalandtól kicsit többet várok!



Összegzés:


Színészek: 10/8

Zene: 10/9

Kategórián belül: 10/7,5


Végítélet: 79%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése