2013. március 29., péntek

40 és annyi




Judd Apatow a modern vígjáték egyik legnevesebb képviselője, de művei, mintha egyre gyengébbek lennének. A 40 éves szűz az egyik legzseniálisabb komédia, ami valaha készült, a Felkoppintva szintén jól sikerült, a Ki nevet a végén inkább egy egyszernézős dramedy volt, most meg itt a 40 és annyi, amit Apatow többnyire a saját élményeire alapozva készített. Jó sok baja van ennek az embernek…



Pete és Debbie házasok, két kamasz kislány szülei. Debbie most tölti be a 40-et és a két szülő eltervezi, hogy változtatnak életükön. Kevesebb internet, nincs cigi és nassolás, ellenben több edzés és együttlét a szabadban. Mondanom sem kell, a kis család addigi élete fenekestül felfordul.
tugedör

Apatow nem szórakozik burkolt célzásokkal, kapásból megtette a feleségét és a gyerekeit főszereplőknek, már csak saját magát kellett volna betenni Paul Rudd helyett és máris egy valóságshow-t láthatnánk. A történet egyáltalán nem lényeges, inkább csak egy kis szegmensét látjuk egy problémákkal küszködő házaspárnak. Mert gondok azok vannak. Pete lemezkiadója a csőd szélén áll, Debbie butikjából lop az egyik alkalmazott, a kamasz lányuk épp most érik nővé és akkor még a szexuális dolgokról nem is esett szó. Az már más kérdés, hogy a szemléltetett konfliktusok többsége borzasztóan elnagyolt és irreális. Rögtön az elején Debbie úgy kiakad azon, hogy 40 éves lett, hogy egyszerűen nevetséges. Utána meg elkezd arról beszélni, hogy nem akar itt meg ott vásárolni, ahol az öreg nyanyák szoktak. Istenem ki kényszerít rá te ostoba némber? Szóval ezekből van még jó sok, amik borzasztóan zavaróak, annak fényében pedig pláne, hogy a másik pillanatban már egymás karjaiba omlik a két főszereplő.

Ennek ellenére a 40 és annyi képes szórakoztató lenni. Meglepően jól adagolja a poénokat, amik kellően változatosak is. Káromkodás, altáji poénok, a popkultúra bevonása, van itt minden, ami kell. Nem azt mondom, hogy végigröhögtem a filmet, de több olyan periódusa is akadt, amiken remekül szórakoztam, nevettem.
cicimuti


Paul Rudd jó arc, mint mindig, nem lehet nem bírni ezt a fazont. Leslie Mann-t viszont ki nem állhatom. Volt pár szimpatikus pillanata, de egyszerűen ellenszenves a csaj. A mellékszerepekben üde színfolt Jason Segel, Albert Brooks és John Lithgow, de Megan Fox sem volt még soha ennyire vicces és szimpatikus.



Apatow lassan összeszedhetné magát és leszállhatna erről az életszagúnak beállított irreális túldramatizáltságról. A 40 éves szűzben is volt balhé és központi konfliktus, de tényleg a humor vitte a prímet, ebben már túl sok az önkifejezés és a panaszkodás, ami ez esetben nagyon nem sül el jól. Nem rossz film a 40 és annyi, vannak remek poénjai, de Apatow ennél többre képes!


Összegzés:


Színészek: 10/7

Zene: 10/6

Kategórián belül: 10/6,5


Végítélet: 63%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése