2015. július 1., szerda

Nincs határ (Unthinkable) kritika



Nincs határ


Ha Amerika a terroristaellenes témát választja egy filmhez, az általában rohadtul álszent véget ér. Ez alól talán egyedül a Zero Dark Thirty a kivétel és ez elég sokáig így is marad. A Nincs határ azért szépen igyekszik felrúgni a tabukat, de inkább csak egy jó kis thriller, mintsem komoly politikai dráma.

Steven Younger 3 bombát helyezett el az államok különböző pontjain, amik pár napon belül felrobbannak. A sereg, a CIA és az FBI elkapja a fickót és egy bizonyos H-t hívnak a vallatáshoz. A kormány emberei természetesen túl drasztikusnak tartják a módszereit, de nincs mit tenni, az idő fogy.


A Nincs határ elég változatos kis film, amiben sok igazságot mondanak, van egyfajta provokatív jellege, de nyugodtan mehetett volna ennél messzebbre is, ugyanis nem ússza meg az álszentséget. Kiakasztó, amikor a genfi egyezményre hivatkoznak, meg törvénysértésről papolnak, és a terroristát védik. Mégis ki hiszi ezt el? Persze az amcsik hisznek az emberi jogokban és teasütivel várják az életükre törő iszlámistákat. Szadista állatokról van szó és biztos vagyok benne, hogy a filmben látható dolgok, nem éppen csak kivételes esetekben történnek meg. No, de tegyük félre a vádaskodást, ugyanis Gregor Jordan filmjének azért van töke. Ki meri mondani, hogy a hős nyugat sem szent és bizony be kell mocskolni a kezünket. Ehhez súlyos morális döntéseket kell hozni, ami teljesen érthető, csak egy kicsit túldramatizáltnak éreztem itt-ott a történetvezetést.
A cselekmény ennek ellenére rendben van, izgulunk, kapjuk a feszültséget és az utolsó harmadban még meg is lepődünk párszor. Lehet, hogy nem a legaprólékosabb, de ügyesen fel van építve a forgatókönyv és olyan csavarokkal dobják fel a filmet, amik kihúzzák a középszerből. A zárás nem kifejezetten meglepő, de ötletes és én speciel nagyon bírom az ehhez hasonló epilógusokat. 


Közel sem tökéletes a Nincs határ és sok bevett klisét ellő, de van benne kellő potenciál ahhoz, hogy megállja a helyét. Ötletes, kicsit más nézőpontba helyezi a dolgokat, az apróbb csavarok pedig garantálják, hogy fenn maradjon az érdeklődésünk, egészen a végkifejletig. Inkább egy különleges thrillerként fogunk rá emlékezni, mintsem tartalmas „terroristafilmként”, de ez nem feltétlenül baj.

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 70%  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése