2015. július 25., szombat

Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon kritika



Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon


A Hétköznapi vámpírok egy olyan zseniális ötlettel állt elő, hogy áldokumentarista horror-vígjáték formájában mutatja be a vérszívók mindennapjait. 2006-ban viszont már született egy hasonlóan frappáns próbálkozás, ami a maszkos sorozatgyilkosokra fókuszál.

Leslie Vernon egy kis kisvárosban él és készül élete főművére. Egy forgatócsoportnak megengedi, hogy bepillantást nyerjenek a terve minden egyes részletébe. Ha a terv jól sikerül, Leslie-t egy lapon emlegetik majd az olyan legendákkal, mint Freddy, Jason vagy Michael Myers. 


Ez az alapötlet olyan vígan elviszi a hátán az egész cselekményt, hogy csak néztem. Egy másodperc szünet nincs a filmben, rögtön elején megismerkedünk a címszereplővel és az őt filmező arcokkal. Egyszerűen zseniális, ahogy minden apróságot elterveznek és természetesen a kivitelezéssel sincs gond. Mintha egy egyszerű áldokumentumfilmet néznénk. Leslie egy hiperaktív, munkamániás, végtelenül szórakoztató és kiszámíthatatlan figura, aki csak annyiban különbözik egy átlagembertől, hogy maszkot húz és embereket öl. A found footage stílus szinte végig megmarad, kivéve az utolsó harmadban, amikor felhúzzák a függönyt és elkezdődik a gondosan megtervezett ominózus éjszaka. Itt kapunk néhány fordulatot is, amik szintén feldobják az amúgy is roppant kreatív cselekményt.
Amit viszont kicsit hiányoltam az a humor volt. Bőven lehet mosolyogni a filmen, de ebben az alapötletben sokkal több volt vígjáték szinten, úgyhogy itt senki nem fogja könnyesre röhögni magát, sokkal inkább az alapfelütés mivoltán fogunk jókat derülni. A zárás egyszerű, kicsit súlyosabb befejezésnek jobban örültem volna, valami frappáns slusszpoénnal, de így sem volt vele nagy gond. 


A Hétköznapi vámpírokhoz közel sem ér fel, de a Behind the Mask egy olyan ötletekkel teli szuper próbálkozás, amire nincs nagyon példa ebben a műfajban. Már csak emiatt érdemes megnézni, hiszen egy abszolút egyedi élményben lesz részünk, ami után más szemmel fogunk nézni a maszkos gyilkosokra és a „munkájukra”. 

Összegzés:

Színészek: 10/6
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 70%    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése