2015. július 27., hétfő

A hangya kritika



A Hangya


A Marvel szépen felépített magának egy komplett univerzumot, legújabb művük azonban érdekesebbnek tűnt az átlagnál. Kezdetben arra az Edgar Wright-ra bízták a rendezői feladatokat, aki lassan 10 éve dolgozott a filmen, kreatív nézeteltérésre hivatkozva mégis kitették a szűrét a forgatás kezdése környékén. Helyére Peyton Reed érkezett, így az eredmény borítékolható volt. Az egyedi, különc csoda helyett, maradt a tisztességes iparosmunka. No, de lássuk a medvét. Mármint a hangyát.


Scott frissen szabadult a börtönből és jó útra akar térni. Mivel nem tud pénzhez jutni ezért pár barátjával betör egy házba feltörni egy széfet. A páncélteremben pénz helyett csak egy kosztüm van, ami viszont különleges erővel bír. A gazdája képes összezsugorodni és szót érteni a hangyákkal. A ruha tulajdonosa egy bizonyos Hank Pym, aki régóta figyeli Scottot és azt akarja, hogy vegye át a helyét a gonosz elleni harcban a Hangyaként. Ez persze nem megy zökkenőmentesen. 


A Marvelnek jelen esetben azért volt nehéz dolga, mert a címszereplő nem éppen a legnépszerűbb hős, valamint kissé röhejesnek hangzik az aprócska ember kalandja. Pedig erről szó nincs, roppant könnyen felvesszük a film stílusát, a zsugorítás pedig egy plusz poénforrás, ami jelen esetben remekül működik. A cselekmény első fele lassú, s bár nem unalmas, azért kell a felvezetés, elvégre egy teljesen új karaktert kapunk. Reed jól használja a bevett sablonokat, a poénok ülnek, a gegek, apró utalások működnek, de amikor akcióra kerül sor, akkor sincs okunk panaszra. A Hangya legegyedibb eleme ezekben a részekben rejlik, egyszerre vicces, ötletes és látványos, ahogy a miniatűr Scott küzd az elemekkel vagy épp egy terepasztalon harcol ellenségével. A szűk két órás játékidő is rendben van, a kissé túldramatizált családi perpatvaroknál azért fészkelődünk a székben, de a film ettől függetlenül is szórakoztató és jól kivitelezett alkotás. Viszont itt jön egy hatalmas de! 

A Marvel azzal, hogy kitette Wright szűrét, csak a saját gyávaságáról adott tanúbizonyságot. Ugyanis hiába korrekt a film, a kitaposott ösvényen halad és ugyanazokat a hibákat követi el, mint számos társa. Biztonsági játékot alkalmaz, fél újítani, ezáltal kiszámítható és érezhetően csak a felvezetése valami sokkal nagyobb volumenű dolognak, ami, mint tudjuk, Amerika Kapitány 3 címen fut. Ennek fényében pedig piszkosul bosszantó a tudat, hogy egy Wright szintű zseni mi mindent tudott volna kezdeni ezzel az alapanyaggal. 


Színészei fronton szerencsére minden rendben. Paul Rudd remek címszereplő, Michael Douglas szuper mentor, Michael Pena pedig a vicces oldaláról mutatkozott be. Corey Stoll viszont elég súlytalan gonosz, Evangeline Lilly pedig szódával elmegy, de ő még vissza fog térni a közeljövőben, ez biztos. 


Aki kedveli a Marvel univerzumot annak mindenképp ajánlott a Hangya megtekintése, hiszen nagyjából azt hozta, amit vártunk. Egy tipikus szuperhős-sztorit, ami kikapcsol, szórakoztató és látványos, ráadásul többet lehet rajta nevetni, mint egy vígjátékon. A szokásos gyermekbetegségek mellett is képes két órára lekötni, viszont képtelen vagyok elvonatkoztatni attól, ha a Marvel egy hangyányit többet kockáztatott volna, most akár az év popcornmoziját is ünnepelhetnénk. 

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 72%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése