2015. március 12., csütörtök

Távozások kritika

Távozások


Daigo csellistaként dolgozik, ám a nagyzenekart feloszlatják, hősünk pedig munka nélkül marad. Feleségével hazatér szülővárosába és jelentkezik egy furcsa álláshirdetésre. Meglepően gyorsan felveszik és magas fizetést kap, ám amikor kiderül, hogy mi is a munkakör, Daigo meginog. Temetkezési segédként kell dolgoznia.


A Távozások elsősorban azok tetszését fogja elnyerni, akik képesek megbékélni az ázsiai stílussal. A film ugyanis elég nagy mértékben belemegy egy másik kultúrába, szokáskörbe, amit egy nyugati ember sok helyen furcsállhat. Alapjáraton nálunk nem megszokott, hogy egy halottat a családja szeme láttára „készítenek” fel utolsó útjára, de még ezen kívül látunk számos tipikus keleti stílusjegyet. Ha ehhez hozzá tudunk szokni, akkor viszont az egyik legszebb alkotás tárul elénk, amit valaha készítettek, ezt pedig túlzás nélkül állítom. A Távozások csordultig van érzelmekkel, mindezt pedig annyira különlegesen szemlélteti (eleve az ázsiai kultúra miatt is), hogy garantáltan megfogja a nézőt. Egy bizonyos ponton kicsit giccsessé válik, de képtelen voltam rá haragudni, mert annyira remek eszközökkel játszik, hogy nem lehet elvonatkoztatni attól, amit a képeken látunk. Zseniális például az a jelenet, amikor Daigo a fürdős nénit készíti elő és a munkáját leszóló közeli ismerősei rájönnek, hogy milyen alázattal is dolgozik ez az ember. Nincsenek szavak, de a tekintetekről minden lejön, ez pedig hatalmas érdem.
Sajnos van pár olyan hiba, amit nem különösebben értettem, többek közt a feleség elutazása, magának a munkának taszítása, de ezt betudjuk a másik kultúrának.


Ettől függetlenül a Távozások csodálatos film. A történetvezetés lassú, kicsit hosszabb is a kelleténél, de Yojiro Takita rendező remek érzékkel használja például a humort. Meglepően sokat lehet mosolyogni és olykor nevetni is a filmen, persze az összkép egy ízig-vérig drámát ad. Egy gyönyörű drámát a családról, elkötelezettségről, erkölcsről, de mindenekelőtt az életről és a halálról.

Összegzés:

Színészek: 10/7,5
Zene: 10/8
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése