2014. december 31., szerda

Téli álom kritika



Téli álom


Ez a török film nyerte idén az Arany pálmát, és noha az Oscar versenyből kiesett, a kritikusok és a nézők nagyon szerették.
A történet főhőse egy idősödő színész, aki visszavonultan él az általa vezetett szállodában az isten háta mögött. Fiatal feleségével és húgával él, a tél beköszöntével pedig a konfliktusok is előtérbe kerülnek. 

A Téli álom lírai, realista és erős film, amiben olyan témákat veséznek ki, mint a vallás, család, hivatás vagy épp a büszkeség. Hősünk Aydin arrogáns, kissé álszent és nyugodtan rá lehet sütni az embergyűlölő jelzőt is. Nem egy pozitív karakter, de művelt és az ő álláspontjában is van ráció. A már említett témákat hosszasan elemezgeti a film, ami elképesztően erős eszmecserékhez vezet, ugyanakkor ez a Téli álom veszte is. Indokolatlanul hosszú alkotásról van szó, a maga három és negyed órájával. Akaratlanul is repetitívvé válik, és hiába vannak zseniális pillanatai, legalább egy órát lehetne vágni belőle. Ráadásul szinte periodikusan követik egymást az ilyen részek. Egy remek, egy érdektelen dialógussorozat. Az sem segít a nézőn, hogy egy-egy párbeszéd öttől egészen húsz percig húzódhat. Ez utóbbi persze nem feltétlenül probléma, de amikor ugyanazt a dolgot mondják el harmadszorra, az már kicsit frusztráló. 


Ettől függetlenül kétségtelenül egy remekül felépített drámáról van szó, ami csodás képi világgal bír és tanulságos dialógusok hangzanak el benne. Az már más kérdés, hogy a túlzott monumentalitása miatt nem lesz mestermű.  

Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 72%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése