2014. december 2., kedd

Az útvesztő kritika



Az útvesztő


Hollywood a szuperhősök mellett az ifjúsági regények adaptálására kapott rá az elmúlt néhány évben. Harry Potter, Alkonyat, Az éhezők viadala, A beavatott, hogy csak  a legsikeresebbeket említsem, de futószalagon jönnek a közepesebb, vagy gyengébb alkotások is. Kérdéses volt, hogy Az útvesztő a sikeresség mellett képes-e minőséget képviselni? 


Thomas egy dobozban ébred, ami tele van ellátmánnyal. Nem emlékszik semmire és egy maroknyi fiatal, vele nagyjából egykorú/sorsú srác veszi körül, akik egy tisztáson élnek. A tisztást pedig az útvesztő öleli körül, amiben veszélyes lények élnek. Thomas érkeztével az addig felépített hierarchia felbomlik, a dolgok megváltoznak. Egészen idáig lehetetlen volt kijutni ebből labirintusból, de az új jövevény eltökéltebb, mint társai.


Az útvesztő kis túlzással egy sablonparádé. Az egész a Legyek urára épül (meg egy kicsit a Kockára), amit modernizáltak és egy kis sci-fivel spékelték meg. A karakterek is hasonlóan egy sémára épülnek, de a cselekmény sem tartogat semmi egetverőt, vagy furcsát a zárásig. Hősünk a kíváncsi és ambiciózus vezéralkat, de akad itt agresszív kétkedő, megfontolt főnök és önfeláldozó fiatal is. Ezen felül a történet összetettsége is bőven tartogat kérdéseket, valamint logikai bukfencekből sincs hiány. 

Ez eddig nem hangzik túl biztatóan, Az útvesztő mégis abszolút rendben van! Ez miként lehetséges? Mert hiába táplálkozik sablonokból, a modernizált köntös bőven van elég friss ahhoz, hogy lekösse a nézőt és remekül szórakozzunk, majd két órán keresztül. A történet sötét, de néhány poén azért elfért volna, mert ez így kicsit túl felnőttes. Ettől függetlenül ez a bizonyos komorság a cselekmény javára vált és egy sajátos atmoszférával tölti meg a jeleneteket. Az útvesztő igazi ereje azonban egyértelműen az akciófaktorban rejlik. Szinte végig olyan erejű feszültség és izgalom járja át a képsorokat, hogy csak lestem. Nagyon ügyesen megkomponált meneküléseket, harcokat látunk. Aztán elérkezünk a film végéhez, ami bár működik, de sok a furcsaság. Sötét foltokból nincs hiány és bár lesz folytatás, ahol biztos kapunk válaszokat, ez így a végére kevés kapaszkodót nyújtott. Mindenesetre nagyon is izgalmasnak tűnik a jövőre érkező következő rész.


A fiatal felnőtt színészek rendben vannak, konkrétan nem emelnék ki senkit, de a kötelezőt hozzák, se többet, se kevesebbet.


Kellemeset csalódtam Az útvesztőben, amit okvetlenül a jobb tiniregény-adaptációk sorát gyarapítja. Sok kérdésre nincs válasz és logikailag sem épp a legtökéletesebb a felépítése, de a cselekmény végig feszült, az izgalom mennyisége pedig a monumentálisabb akciófilmeket is képes maga mögé utasítani. Érdemes tehát egy esélyt adni neki, a jövőre érkező folytatás fényében pedig pláne!

Összegzés:

Színészek: 10/6,5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 71%  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése