2014. december 3., szerda

Housebound kritika



Housebound


Emberek! Komolyan mondom 2014-ben több jó horror született, mint az előző 5 évben összesen. Persze nem feltétlenül Amerikában kell a minőséget keresni. A Housebound például Új-zélandi alkotás!


Kylie egy balul elsült rablás után, börtön helyett a szülőházában kénytelen raboskodni. Hősünk azonban nem akar hazamenni, ugyanis anyja egy kicsit zakkant és szentül hiszi, hogy a házban szellemek laknak. Kylie néhány éjszaka után rájön, hogy lehet az anyjának mégis igaza van.


A sztori első olvasatra egy tipikus szellemes történetnek tűnik, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. A Housebound az egyik legváltozatosabb horror, amit valaha láttam! Azt mondjuk ki kell emelnem, hogy a film legalább annyira vígjáték, mint horror. A változatossága azonban csak részben fakad ebből. A történet kerete egyszerű, de ahogy haladunk előre a cselekményben úgy lesz egyre összetettebb. A végére aztán egy elképesztően abszurd egyveleget kapunk, ami zseniálisan keveri a pszichopata gyilkosos slashert, a feszült és ijesztő kísértet-sztorival. Az pedig, hogy egy film egyszerre játssza meg (jól) ezt a két dolgot, nem kis teljesítmény. Persze hibák sajnos vannak, az egész házi őrizet dolog teljesen bagatell, Kylie szabadon mászkál szinte bárhova. Valamint a szomszéd karakterét sem bontották ki teljesen, de ezt leszámítva nincs sok gond a filmmel. 

Térjünk ki a műfajokra. Horrorként remekül megállja a helyét a Housebound. Sok a jumpscare, de nem mind ijesztő, a hangulat remek és a feszültséggel is ügyesen játszik Gerard Johnstone rendező. Vígjáték fronton is jól állunk, nincs minden sarkon egy poén, de garantáltan jókat röhögünk, főleg a karaktereken. Itt gondolok elsősorban a dagadt rendőrre, aki szentül hisz a szellemekben. Nagyon ritka, hogy egy horror-vígjáték ennyire remekül megtalálja az egyensúlyt a két műfaj között, de ha összejön, akkor ilyen gyöngyszemekre bukkanhatunk!


Vannak logikai bakik és a játékidő lehetett volna egy kicsit rövidebb, de a Housebound egy olyan üdítően friss és remekül összerakott agymenés, hogy képtelen voltam nem élvezni. Egy film, ami egyszerre vicces és ijesztő, valamint úgy ad elő egy kísértethistóriát, ahogy még nem láttuk. Van még spiritusz a horrorban, csak egy kis kreativitás kell hozzá, amit jelen esetben Új-Zélandtól kaptunk meg. Köszönjük, még ilyet!

Összegzés:

Színészek: 10/6,5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 74%   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése