2014. november 2., vasárnap

V/H/S: Viral kritika



V/H/S: Viral


A V/H/S sorozat első két része kellemes, új színt vitt a horror palettába. Nem tartalmaztak semmi műfajteremtőt, de a szkeccsfilmes kivitelezés jó ötletnek bizonyult így szórakoztató és vérgőzös produkciókkal gazdagodhattak a rajongók. A Viral esetében azonban valami nagyon félre ment. 


Az alapszituáció jelen esetben sem változott, három rövidfilmet látunk, amit egy negyedik kis sztori fog közre. Viszont míg az első két részben a két fő kerettörténetnek volt értelme (alibi módon, de akkor is volt), addig jelen esetben az átvezetők teljesen kesze-kusza értelmetlen marhaságok. A főhős elvileg egy srác és a barátnője, akik valami újszerű vírusvideóval akarnak híresek lenni. A városban épp egy üldözés zajlik, ők pedig ezt dokumentálják. Közben pedig jönnek a szkeccsek.


Dante the Great
Első kisfilmünkben egy bűvész a főszereplő, akinek különleges erővel bíró köpenye van. A segítségével bármilyen trükköt végre tud hajtani, ám az élet nem fenékig tejfel, a köpenynek van egy hátránya. Emberekkel táplálkozik. Elég röhejes, semmi ijesztő nincs benne és nagyon összecsapott. Áldokumentumfilmes köntösbe bújtatott szösszenet, ami olyan mintha egy paródia lenne, csak az a gond, hogy túl komolyan veszi magát.

Paralell Monsters
A második felvonásban egy spanyol srác feltalál egyfajta dimenziókaput, amivel át tud lépni egy párhuzamos világba. Ott találkozik saját magával és egyezséget kötnek, hogy negyed órára a másik életét fogják élni. Első látásra minden ugyanolyannak tűnik, de az embereken van egy apró változás, ami kicsit beteg dolgokat eredményez. Toronymagasan ez a rész vitte a prímet, végig titokzatos, amikor pedig kiderül a turpisság, akkor az egész egy nagyon elvetemült és groteszk fordulatot vesz. A zárás szintén üt!

Bonestorm
Néhány gördeszkás srác elmegy Mexikóba, hogy menő videókat csináljanak, de a hely ahol kikötnek, egy különös szekta birtokában van. A deszkázás vérfürdőbe torkollik. Nem tudtam hova tenni ezt az ökörséget, aminek az esztelen vérengzésen és a káromkodáson kívül semmi értelme nem volt. Unalmas, monoton és értelmetlen marhaság, ami totál inkoherens és semmi funkciója. 


A keretet szolgáltató „átfogó” sztori a végére próbál valami értelmet adni az addig látott agymenésnek, de képtelen bárminemű ésszerűséget csempészni a cselekménybe. Ezen az se segít, hogy a folyamatos csinált képhibák, ugrálások, rángások egy idő után az ember agyára mennek. Ettől nem lesz valami hihetőbb, vagy misztikusabb, ez egyszerűen csak szar!

Sajnos nagyon meglátszik, hogy a kreatív rendezők helyét átvették az ismeretlenebb emberkék, akik eddig nem nagyon bizonyítottak. Hiányzik Simon Barrett és Adam Wingard, a Viral egyetlen értékelhető szegmensét az Időbűnöket is rendező Nacho Vigalondo dirigálta. Nem mondom, hogy ne legyen folytatás, mert eddig sem volt kapcsolat a részek között, de a Viral sajnos hatalmas csalódás, pláne annak fényében, hogy a korrekt első rész után a folytatás még ütősebb lett. Összeszedetlen, hanyag agymenések, mindennemű cél és értelem nélkül. Véresnek véres, de ezen megijedni maximum egy szívbajos pólyás fog.

Összegzés:

Színészek: 10/4
Zene: -/-
Kategórián belül: 10/3

Végítélet: 38%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése