2014. november 12., szerda

The Salvation kritika



The Salvation


A félszemű, Django elszabadul, Volt egyszer egy vadnyugat, Nincs bocsánat. Mi a közös ezekben a filmekben? Nyilvánvaló, hogy westernekről van szó, a másik közös pont azonban a bosszú. Az érzelem, ami embereket változtat meg, életeket tesz tönkre, mégsem tudunk ellene mit tenni, mert a bosszú hiába végtelenül keserű, mégis édes. A The Salvation pedig épp erre világít rá. 


A történet egyszerű, talán túlságosan is, ugyanakkor ezt előnynek is felfoghatjuk, hisz nincs felesleges felvezetés. Jon Dániából költözött Amerikába az 1800-as évek közepén. Már hetedik éve él kinn és végre sikerült olyan anyagi biztonságba kerülnie, hogy rég nem látott családját is fogadhatja. A hazafelé vezető úton azonban két ittas férfi száll fel a lovaskocsijukra. Szóváltásba keverednek, ami erőszakhoz és tragédiához vezet. A tragédia pedig egy végeláthatatlan bosszúsorozatot eredményez. 


Mint említettem a sztori pofon egyszerű. Negyed óra sem telik el és már olyan dolgokat látunk, hogy csak pislogunk. Így nincs idő megismerni a családi összhangot, a karaktereket, túl gyorsan történik minden, a helyzet mégis az, hogy ez nem kifejezetten zavaró. A film nem kapkod, hiába pokoli gyors. Elsőre talán furcsa lehet, hogy mégis mi a fészkes fene történik itt, pedig a válasz egyszerű. Hőseink rosszkor vannak rossz helyen, ennyi. Ha ezzel az „in medias res” kezdéssel meg tudunk barátkozni, akkor nem lesz gond, a cselekmény visz magával.
A The Salvation persze nem csak azért különleges, mert egyből a dolgok közepébe vág. Azért is, mert lényegében egy dán westernről van szó, ami valljuk be nem éppen mindennapos. A forgatókönyvet többek közt az, az Anders Thomas Jensen írta, akinek az Ádám almáit is köszönhetjük, a rendezés pedig Kristian Levringet dicséri. A The Salvation pedig úgy lesz igazi western, hogy nem is amerikai. Olyan szinten nyers, kemény és hihető, amit a műfajban nagyon ritkán látni, sőt! Talán egyetlen film sem tudta még ennyire jól érzékeltetni, hogy a vadnyugat, pocsék hely. Egy annyira szar hely, ahol az ember élete semmit nem ér, ha pedig nézeteltérésed van valakivel, akkor előrántod a fegyvered és meghúzod a ravaszt. Egy idő után kicsit komikusnak hathat, hogy a fegyverek beszélnek az emberek helyett, de a film súlya rátelepszik az emberre és sokáig nem ereszti. Zárásként nem kapunk feloldozást, talán még logika sincs benne, de egyszerű és sallangmentes, akárcsak az egész mű.


Mads Mikkelsen nem tud hibázni, alakítása higgadt, kimért, tökéletes. Eva Green szuper, pedig ezúttal egy szót sem szól és még a melleit sem látjuk! Jeffrey Dean Morgan sem volt rossz, de ő kicsit talán súlytalan volt a többiekhez képest.


Furcsa film a The Salvation, semmiképpen se egy hétköznapi westernre készüljön, aki megnézi. Nincs másfél órás, ezáltal nagyon pörög a cselekmény és tele van feszültséggel. A túlzott egyszerűsége kezdetben kicsit zavaró lehet, ugyanakkor ebben rejlik az ereje is. No, meg abban, hogy piszkosul nyers és kőkeményen a földbe döngöl. Mert ilyen egy dán western.

Összegzés:

Színészek: 10/7,5
Zene: 10/7,5
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 76%
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése