2014. november 13., csütörtök

Éjjeli féreg kritika



Éjjeli féreg


Ha előrébb akarunk jutni az életben, mindent meg kell tenni a sikerért. Hogyan definiáljuk egyáltalán a sikert? Egészség, család, hírnév, anyagi biztonság? A legfőbb kérdés azonban az, hogy meddig megyünk el céljaink elérése érdekében? Dan Gilroy rendezői bemutatkozása pedig erre ad választ, méghozzá elég megrázó módon.


Lou Bloom hosszú ideje munkanélküli, egy nap pedig szemtanúja lesz egy balesetnek. Látja, amint a TV-sek dokumentálják az esetet és megszállja az ihlet. Vesz egy kamerát és szabadúszóként felvételeket készít, amit eladhat a híradásoknak. Hősünk annyira a hivatása megszállottjává válik, hogy minden helyszínre elsőként akar kiérni és az sem zavarja, ha ennek más issza meg a levét.


Az Éjjeli féreg sokrétű film és több fronton is olyan dolgokra világít rá, amik bár nem új keletűek, de nagyon is aktuálisak és érdekesek. Gilroy filmje mindenekelőtt médiaszatíra, amely remekül konstatálja a nézettség súlyát és a televízió szenzációhajhászását. Ez pedig egyáltalán nem alaptalan, a híradók tömve vannak erőszakkal és halállal, mert ezek mindennél eladhatóbbak. Az Éjjeli féreg ezen felül remek karriertörténet, ami egy elkorcsosult társadalom elkorcsosult tagjának az életét mutatja be, de a kulcs a siker, amiért hősünk kétségtelenül megdolgozik. Ezen a ponton pedig elérkeztem a film gerincéhez, Lou-hoz. Ő egy olyan antihős, akit nem fogunk szeretni. A kiállása fenyegető, sőt olykor ijesztő, de el tudja adni magát, vág az esze, mint a borotva és rendkívül céltudatos. Nem tűr ellentmondást, a konkurenciát eltiporja, az emberéletet semmibe veszi, csak a siker élteti. Igazi szociopata! Hihetetlenül komplex karakter, akiért nem szorítunk, de várjuk, mi lesz a következő lépése. Hangozzon bármennyire is groteszkül, Lou példaértékű akarással bír és szó nincs róla, hogy ingyenélő lenne. Az életét is kockára teszi és kőkeményen dolgozik, sokat tanulhatnánk tőle, csak természetesen nem ilyen áron. 

Akit a média és társadalomkritika nem győz meg arról, hogy a film jó, az is fog kedvére valót találni az Éjjeli féregben. A cselekmény ugyanis szinte végig pokolian feszült, az üldözések elképesztően intenzívek, egy-egy helyszínelés pedig annyira nyomasztó, hogy az ember izzadva szorongatja a karfát. Ehhez társul Jake Gyllenhaal megbabonázó alakítása, aki uralja a filmet. Képes egyszerre szimpatikus, kedves, ugyanakkor sötét és félelmetes is lenni. Nélküle ez a mozi feleennyire hatásos nem lenne.


Dan Gilroy jócskán elmúlt 50, de rendezői bemutatkozása annyira friss, izgalmas és sokrétű, mintha a legnagyobbaktól tanult volna. Az Éjjeli féregben felfedezhetőek bizonyos stíluselemek más rendezőktől, más filmekből, de az összkép kétségtelenül egy koherens és egyedi mű. Egyszerre elgondolkodtató társadalomkritika és feszült thriller, amiben a siker áll a központban. Elvégre mind ezt szeretnénk, nem?

Összegzés:

Színészek: 10/8,5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/9

Végítélet: 85%      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése