2014. október 12., vasárnap

A 211-es cella (Celda 211) kritika



A 211-es cella


Elég régóta szemezgettem ezzel a filmmel, most pedig végre rászántam magam. Azt kell mondjam, hogy a spanyolok a börtönzsánerben is nagyot tudnak alkotni!


Juan jó benyomást akar tenni a kollégainál, úgyhogy egy nappal a munkaviszonya megkezdése előtt látogatja meg a börtönt, ahol őrként fog dolgozni. A gond ott kezdőik, amikor lázadás tör ki, hősünk pedig benn ragad egy cellában. Elhiteti a többi elítélttel, hogy rab és bentről próbál segíteni a helyzeten.


Az alapötlet marha jó, egy ilyen film eleve magában hordozza a feszültséget és nem is kell csalódnunk. A cselekmény végig brutális tempót diktál, iszonyúan pörög és hihetetlenül izgalmas. Belefeledkezik az ember és arra eszmél, hogy vége a filmnek. Juan szimpatikus srác, aggódunk érte és jó nézni, ahogy elvegyül a sok rosszfiú között. Mégis minden jelenetben ott a kétely, hogy mi van, ha lebukik. Ízekre tépik szerencsétlent. Persze a sztori tartogat pár érdekes változást és Juan teljesen más ember lesz a végére. Adott esetben nem jellemfejlődésről, hanem romlásról van szó. Remekül megoldották a karakter változását és a kapcsolatát a fegyencek vezetőjével Malamandreval. Az említett főnök szintén remek szereplő, csak egy kicsit írhatták volna elvetemültebbre. Szó nincs róla, hogy egy kedves figura lenne, de a tekintélyéből ítélve kegyetlen arc, ami viszont a filmből nem különösebben derül ki. Ettől függetlenül nem szólnánk be neki, sőt. Az utolsó harmadra szépen kifordul magából a film és meglepő dolgok követik egymást. Nagyon tetszett, hogy a Celda 211 nem követ semmilyen nagyzoló, kommersz vonalat, hanem kőkemény odavágja a gyomorszájunkba a nyers igazságot, még ha az fáj is. A zárás pedig abszolút frappáns és egyszerű.


Aki szeretne minőségi akció/thrillert látni, amiben a dráma is remekül működik, ne habozzon, ugyanis a Celda 211 minden téren odateszi magát. Kőkemény börtönfilm, ami végig leköti az embert, dugig van feszültséggel és nem fél nyers és egy kicsit más lenni. Nem kell semmi formabontóra gondolni, de ott és úgy használja a zsáner erényeit Daniel Monzón műve, ahol kell. Van még kérdés?

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8,5

Végítélet: 78%  

2 megjegyzés:

  1. Köszönet ismét egy olyan filmért, amelyről nélküled nem hallottam volna! (Honnan szeded őket? :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit! Amúgy csak szeretek keresgélni :)

      Törlés