2014. szeptember 28., vasárnap

A séf kritika



A séf


Jon Favreau az első két Vasember film rendezőjeként vonult be a köztudatba, most azonban egy teljesen szerzői alkotással állt elő. A séfet ő írta, rendezte, de producerként és főszereplőként is jegyzi. 


Carl főszakács egy menő étteremben. Tudja, hogy piszok jól főz, kicsit arrogáns, de a munkáját jól végzi. Egy nap ételkritikus érkezik a vendéglőbe és csúnyán lehordja Carl főztjét, aki ezt képtelen feldolgozni és nevetség tárgyává válik. Kirúgják és még a saját fiára sem jut elég ideje. Carl azonban nem adja fel.


A séf se a történetét tekintve, se a cselekményében, se a karakterei kidolgozottságában nincs annyira autentikus és egyedi, hogy szuper filmnek kiáltsuk ki, Favreau alkotása mégis imádni való. Adott a főhős, aki kellemes fazon, de egyáltalán nem tökéletes. Önző, nagyra van magával és a munkájának él, amivel nem lenne baj, csak ugye ott a család. Mégis becsülendő, hogy a szakmai mélypont után képes felállni, ez pedig segít a jellemfejlődésben és még a fiát is sokkal jobban megismeri. 

Rengeteg filmes foglalkozik a közösségi háló problémájával, kvázi a fiatal generáció képtelen a Facebook, Twitter és társai nélkül élni. Közhely, de tisztában vagyunk ennek az árnyoldalával, a szociális kapcsolatokra gyakorolt negatív hatásával, Favreau azonban próbálja a jó oldalát bemutatni ennek a szcénának. Mert igenis a közösségi oldalaknak hatalmas előnyei is vannak (szélsőséges példa, de lásd a filmben), egészen addig, amíg az ember ésszerűen tudja használni. Szó nincs itt agymosásról, vagy propagandáról, Carl és kis csapata egyszerűen csak kihasználja a technika eszközeit. Persze azt kár lenne tagadni, hogy ez hatalmas reklám a Twitternek. Favreau alkotásának mégis ennél sokkal egyszerűbb dologban rejlik az igazi ereje, A séf ugyanis szimplán abbahagyhatatlan. Borzasztóan jó érzés nézni és bár nem a szó klasszikus értelmében vett vígjátékról van szó, mégis feldobja az embert. Nem vagyok oda a latin zenéért, de itt szuper atmoszférával töltötték meg azokat képsorokat, amik alapjáraton tele vannak élettel.


Jon Favreau hozza, amit kell, John Leguizamo talán a legjobb szereplő, de a rövidke periódusokra felbukkanó sztárok is szuperek. Scarlett Johanssont és Robert Downey Jr-t pedig kifejezetten jó volt látni. 


Egy szó mint száz, A séf tökéletes kikapcsolódás és habkönnyű szórakozás, ami nem váltja meg a világot, de nincs az az Isten, hogy utána ne fülig érő szájjal álljunk fel a székünkből. Akinek pedig a film után nem jön meg a kedve valami finomat sütni-főzni, enni…, nos biztos vagyok benne, hogy ez az eset nem állhat fenn! 

Összegzés:

Színészek: 10/7,5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 74%    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése