2014. augusztus 1., péntek

Demóna kritika



Demóna


Csipkerózsika történetét mindnyájan ismerjük, az ehhez hasonló Disney tündérmeséken nőttünk fel. A Demóna is ebbe a világba kalauzol el minket, csak csavarint egyet a sztorin.


Címszereplőnk Múria lakója, ahol mindenki boldog és gondtalan. A szomszédos földet emberek lakják, és folyamatos veszélyt jelentenek a tündérvilágra. Demóna megismerkedik egy Lipót nevű emberrel, aki a bizalmába férkőzik, majd csúnyán átveri. Hősnőnk innentől kezdve teljesen megváltozik, és a bosszú élteti. 


A sztori teljesen rendben van, kifejezetten érdekes volt ilyen felütésből látni a Csipkerózsika sztorit. Demóna szuper karakter, motivációja érthető és a kettőssége még egyedibbé teszi. Múria világa szintén remek lett, az itt lakó lények a természet teremtményei, például faszörnyek vagy épp gombaemberek. A mágia használata is feldobja a cselekményt, Demóna varázslásai élményszámba mennek.
Ez mind szép és jó, mégis gyakran éreztem összecsapottnak a filmet. Értem, hogy a klasszikus meséből táplálkozik, de van amikor ragaszkodik hozzá, máskor teljesen átírja azt. Ez azonban még nem akkora baj, sokkal jobban zavartak a tessék-lássék megoldások. Gondolok itt Demóna szárnyának elvesztésére, vagy épp az átok öt percbe zsúfolására. De maga a címszereplő is érdekes döntéseket hoz, lényegében saját magát hazudtolja meg a legtöbb esetben. Persze értjük, hogy a bosszúvágy és a düh nagy úr, de ez akkor sem mentség mindenre. Az összkép ettől függetlenül működik, a szűk másfél órás játékidő gyorsan elrepül, mi pedig jól szórakozunk a hibák ellenére is. 


Sharlto Copley gonoszkodik, Elle Fanning infantilisen vigyorog, Sam Riley repked, de mindenki tudja, hogy itt Angelina Jolie a lényeg. Lubickol a szerepében, látszik, hogy négy éve nem volt a vásznon és jól áll neki a karakter ez tény.


A Demóna egy klasszikus történetet mesél egy el kicsit más nézőpontból és egy tipikus popcornmoziként funkcionál, amin az egész család jól szórakozhat. Vannak hibái, nem is kevés, de képes elkötni az embert, látványos és kikapcsol, amíg nézzük. Van amikor ennyi is elég.

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/6,5

Végítélet: 65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése