2014. július 25., péntek

A beavatott kritika



A beavatott


A Harry Potter lezárultával Hollywood kétségbeesetten keresi az új tiniregény-adaptációját, amiből aranytojást tojó tyúkot lehet nevelni. Ennek a legnagyobb képviselője egyértelműen az Éhezők viadala, de most A beavatott is ezen az ösvényen mozog.


A közeljövő Chicagójában az emberek elkülönítve élnek, egy hatalmas kerítéssel elbarikádozva magukat a külvilágtól. A társadalom öt csoportra van osztva a béke érdekében: bátrak, műveltek, barátságosak, őszinték és önfeláldozók. Tris családja ez utóbbiból származik, amikor viszont elérkezik a választás ideje, a lány a bátrakhoz akar tartozni. Megkezdődik a kiképzése, ám hősünk rájön, hogy nem akármilyen képesség birtokában van, ezzel pedig akarva akaratlanul is óriási veszélybe kerül.


A beavatott egyáltalán nem egyedi film, rengeteg helyről lopkodta össze a kész cselekményt. Az is szembetűnő, hogy Az éhezők viadala sikerét lovagolná meg, hisz a felütése lényegében ugyanaz. Az elnyomottak az elnyomók ellen, a különc, de végtelenül erős női (lány) karakter lázadása a rendszer ellen megváltoztatja a világot. Kicsit kezd unalmas lenni, pláne, ha a történet összetettségében is vannak gubancok, de A beavatott azért igyekszik, ezt kár lenne tagadni. Az alapsztori érdekes és egyáltalán nem hülyeség, valamint a sci-fi hangulat is rendben van. A több mint két órás játékidő nem volt unalmas, bár olykor leül a cselekmény, de szinte egyből vissza is talál a helyes útra. A szokásos romantikus szál sem elviselhetetlenül nyálas, annak pedig külön örülök, hogy ezúttal nincs szó szerelmi háromszögről (remélem így is marad)! A kivitelezés egészen az utolsó harmadig teljesen rendben van, de a már említett összetettség hiánya nagyon meglátszik a végén. Nincsenek konkrét válaszok, a műveltek akciója az önfeláldozók ellen nem indokolt, ráadásul egyes karakterek annyira ostobán viselkednek, hogy nem is csodálkozunk, hogy a rákövetkező jelenetben feldobják a bakancsukat. Szóval sajnos vannak itt hibák bőven, de a film mégis eléri, hogy jó legyen nézni. A butaságai ellenére is szórakoztató és a lendülete be tudja vonni az embert. A zárás megalapoz a folytatásnak, ami jövőre érkezik is. 


Shailene Woodley-t szeretjük, bár az igazat megvallva ennél minden filmjében jobb alakítást produkált, de ez nem az ő hibája. Theo James az aktuális szépfiú, csak az a baj, hogy a srác egyáltalán nem néz ki jól. Jai Courtney-t viszont jó volt ilyen szerepkörben látni, azt viszont sajnálom, hogy Miles Tellert egy idegesítő pöccsé redukálták. Kate Winslet gonoszkodik, de sok vizet nem zavar.


A beavatott több sebből vérzik és bőven van hova fejlődni a folytatásokra (lesz még 3), de nem mondom, hogy nem sülhet ki belőle semmi jó. Kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle a jövőben, remélhetőleg megmarad a feszültség és az akció, no meg a kötelező romantikát sem adagolják túl. A korrekt alap tehát adott, most lehet építkezni!

Összegzés:

Színészek: 10/6,5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/6,5

Végítélet: 67%     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése