2014. június 29., vasárnap

The Raid 2 - Berandal kritika



The Raid 2


Gareth Evans 2011-ben rendezett egy pofonegyszerű, de annyira ütős indonéz akciófilmet, hogy a zsáner szerelmesei emberemlékezet óta nem szórakoztak ennyire jól. Most megérkezett a folytatás, a helyszín pedig nem egy panelház, ezúttal globális szinten folyik a harc. A színvonal azonban cseppet sem lett gyengébb.


Rama épphogy csak végzett a panelház „kitakarításával” máris újabb kihívással kell szembenéznie. Felettese arra utasítja, hogy épüljön be a maffiába és belülről számolja fel őket. Ehhez meg kell környékeznie a nagyfőnök fiát, aki történetesen börtönben ül. Rama is kénytelen a hűvösön csücsülni egy darabig, hogy elnyerje újdonsült barátja bizalmát. 


Evans már bizonyította, hogy piszok jó rendező, főleg az akciók dirigálásához nagyon ért. Ellenben az írással nem áll ennyire fényesen. A sztori most közel sem annyira egyszerűen frappáns, mint az elődnél, itt inkább a szokásos gengszter vs zsaru sablonra építik fel a cselekményt. Kapunk árulást, hataloméhséget, korrupciót és persze rengeteg bunyót. Sajnos itt-ott találkozunk néhány illogikus szituációval és a már említett kiszámíthatóság sem tesz jót az összképnek, a The Raid 2 mégis képes továbbvinni az első rész bravúrját, sőt komplexebb is. A játékidő piszok hosszú, két és fél óra, így természetesen több a szöveg, a háttér-információ, mint az elődben. A családi szál teljes mértékben hiteltelen és felesleges, de legalább nem kap több időt 5-6 percnél. Karaktereink változatosak s bár végtelenül egyszerűek, mégis tökéletesen funkcionálnak. Külön piros pont jár, hogy visszahozták Mad Dog karakterét, akinek itt sok szerepe nincs, mégis élmény nézni, ahogy zúz. 

Ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amiért a The Raid 2-t látni kell. Az akciók. Minimálisak a tűzharcok, autósüldözések, sokkal inkább a fizikális, test-test elleni harc dominál. A bunyók elképesztően intenzívek, jól koreografáltak és nagyon kemények. Ráadásul nemcsak ökölharcot kapunk: előkerül a kalapács, baseballütő, kések, machete és így tovább. Ehhez mérten a brutalitást sem kell nélkülöznünk. Törnek a csontok, fröcsög a vér és itt-ott fel fogunk szisszenni olyan pofonok csattannak. A The Raid 2 akciójelenetei azért emlékezetesek, mert naturalisták, feszültek és vérprofin vannak leforgatva. Gondolok itt a börtönben látható zseniális tömegverekedésre, az autós zúzásra vagy arra, amikor Rama végigmegy a komplett éttermen. Ezek az arcok nem szórakoznak, nincs felesleges szájtépés, hogy mennyire utálják egymást, itt a nonverbális erőszak uralja a filmet. 


A színészek közül senki játékától nem ájulunk el, de hozzák, amit kell. Keményen néznek, és jól csépelik egymást. Iko Uwais mozgása pedig külön megér egy misét, nagyon durván nyomja a srác. 


Egy szó mint száz, vannak hibái a The Raid 2-nek, kicsit talán hosszabb is a kelleténél, de nem akarom ócsárolni, mert Evans szuperül összerakta. Behozta a képbe Indonézia mellé japánt is, hogy egy kis nemzetközi súly is legyen ebben a gengszter sztoriban. A hangulat remek és az old school elemek remekül megférnek együtt a modern köntössel. Felejtsük el Amerikát, mert a klasszikus akciófilmnek új hazája van! Tűkön ülve várjuk a harmadik részt!   

Összegzés: 

Színészek: 10/6,5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/9

Végítélet: 79%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése