2014. június 27., péntek

Transformers: A kihalás kora kritika



Transformers: A kihalás kora


Michael Bay tavaly végre megszabadult az óriásrobotoktól és a szarkasztikus és szórakoztató Pain & Gainnel rukkolt elő. Idén viszont visszatért a Transformerekhez, ráadásul még a főszereplőket is lecserélte: a színvonal azonban egyáltalán nem emelkedett…

A legnagyobb baj A kihalás korával az, hogy teljes mértékben lerí róla, hogy egy összecsapott és ostoba, pénzhajhász folytatás. Ismét kapunk emberi főhőst, ezúttal a hobbi feltaláló, Cade személyében, aki a lányát szeretné eltartani, ám élete fenekestül felfordul, amikor megtalálja az autobotok vezérét: Optimust. A bonyodalmakat fokozza, hogy a Transformereket üldözik és egy Vesztegzár nevezetű fanatikus mindegyiket be akarja gyűjteni.



A történet sekélyes, inkoherens és nincs funkciója, a lényeg úgyis a romboláson van. Az újabb probléma is itt köszön be: hiába a sok akció, az emberi szál túl nagy teret kap. Egy Transformers filmben viszont a kutyát nem érdekli a faék egyszerűségű hős, ennek a mozinak arról kéne szólnia, hogy hatalmas robotok püfölik egymást. Ehelyett nevetséges dialógusokat, fárasztó poénokat és szánalmas ömlengéseket hallunk, miközben Cade és kis csapata tökéletes sminkkel túlél bárminemű zuhanást, ütközést vagy épp robbanást. Ebben a franchise-ban a gépek mindig is sokkal kidolgozottabb jellemmel bírtak, mint az emberek. Az új részben sincs ez másképp, noha nagyon is hiányoznak a korábbi epizódok ismert karakterei. No, de térjünk ki Bay művének lényegére, az akciókra. Van belőlük dögivel és a filmre vizualitás terén nem lehet panasz. Még mindig el tudja kapni az embert a Transformers hangulat, amikor látja, hogy komplett városok dőlnek romba, miközben több tucat óriásrobot csépeli egymást. A gond csak az, hogy ez a bizonyos atmoszféra a negyedik alkalommal már nem olyan erős, hogy feledtesse a cselekmény és a forgatókönyv ordító hibáit. 


Mark Wahlberg hősködik, Nicola Peltz minden jelenetben megvillantja a hosszú lábait és folyamatosan idegesítően vinnyog, de lényegében Stanley Tucci kivételével minden emberi szereplőt legszívesebben felrúgtam volna. 

Sajnos hiába az új szereplőgárda, az új helyszínek és az új történet, A kihalás kora egy teljesen felesleges folytatás. Az emberi szál érdektelen, a párbeszédek röhejesek („most elkaplak” „az arcom a parancs”), a majd három órás játékidő indokolatlanul hosszú és az egész film egy kicseszett nagy reklám, amiben autókat, fehérneműket és egyéb termékeket promóznak. A címszereplők valamelyest javítanak az összképen, hisz nagyvásznon jó nézni ezeket a teremtményeket, de valahogy négy rész után elveszett a varázsuk. Pedig mérget vennék rá, hogy lesz még folytatás…

Összegzés:

Színészek: 10/5
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/4

Végítélet: 48%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése