2014. április 11., péntek

Need for Speed kritika



Need for Speed



Szóban forgó játékadaptációnknál nem kellett sok jó dologra számítani. Ki lehetett következtetni, hogy a történet pocsék, a karakterek sablonosak lesznek, mindössze egy égető kérdés volt. Felveszi-e a versenyt a zsáner vezérével, a Halálos iramban sorozattal? A válasz: részben.


Ahogy említettem történetre ne számítsunk. Persze van valami olyasmi, hogy Tobey autókat szerel/épít, jól vezet, de egy szerencsétlen baleset miatt börtönbe kerül. Kiszabadul és bosszút áll és megnyeri az újgazdagoknak kitalált versenyt. Ennyi, nem várunk csavarokat, sem frappáns történetvezetést, senki sem azért fog megnézni egy Need for Speed filmet!


Rögtön az elején kiemelném, hogy az NFS, mint videojáték-adaptáció, tökéletes. A kamerakezelés, a belső nézet, a versenyek hangulata, egészen egyszerűen zseniális. Nem csípem kifejezettem ezeket a játékokat, noha kipróbáltam már, de az NFS atmoszféra minden ízében átjön a vászonról! A gondok ott kezdődnek, hogy kiszakadunk a pályáról és kéne valaminek történnie is. Ez baj, pedig tudjuk, hogy kell. 

De komolyan a cselekmény annyira ostoba, komolyan vehetetlen és olykor szánalmas, hogy az veri a Halálos irambant röhejességben. Itt pedig nem a fizika törvényeinek felrúgására gondolok, hanem arra, hogy nincs egy épkézláb jelenet a versenyeken kívül. A párbeszédek nevetségesek, a motiváció lerágott csont, a jellemfejlődés még nagyobb közhely, arról nem is beszélve, amik tovább színesítik a palettát. Komolyan egy feltételezett gyilkosság helyszínén nem ellenőrzik, hogy hány autó volt? Féknyomok, esetleg festék? Vagy csak én nézek túl sok krimit? Aztán ott van még a börtönben töltött idő kezelése. Hónapok és évek másodpercek alatt leperegnek, hőseink pedig magasról lefossák, hogy ülniük kell, úgysincs rájuk semmilyen hatással. Egyszerűen képtelenség komolyan venni a filmet annyi baromságot vonultat fel. Mégis azt kell mondjam, hogy a Need for Speed tudja hol a helye, ellentétben a Halálos iramban sorozattal. Ez utóbbi persze mostanában hatalmas divatnak örvend és sokkal inkább átment akciófilmbe, a gyors kocsik pedig háttérbe szorultak. Ezen a téren pedig kétségtelenül jobban teljesít Vin Diesel és bandája, de ha a gyönyörű autókra és látványos versenyekre vágysz, akkor a Need for Speed az ideális választás. Vitán felül áll, hogy e fronton az játékból készült film megeszi reggelire a Halálos iramot!


Aaron Paul a Breaking Bad után lazább vizekre evezett és jól áll neki. Nem csinál semmi egetverőt, de jó a nagyvásznon látni. Dominic Cooper gonoszkodik, Imogen Poots pedig cuki, mint mindig. 


Kár szépíteni, a Need for Speed egy rossz film. Iszonyú buta, felszínes, sablonos és agyilag lefárasztja az embert annyira bagatell dolgokat látunk. Mégis igazi bűnös élvezetként gondolok vissza rá, ugyanis én piszkosul élveztem a versenyeket. Ez pedig meg is menti az összképet, hisz a cselekmény kb 70%-a száguldozásból áll. A hajszák pedig látványosak, izgalmasak és feszültek, ez pedig bőven elég ahhoz, hogy kikapcsoljon minket két órára. Készüljünk fel az agyszaggató sebességre!

Összegzés:

Színészek: 10/6
Zene: 10/6,5
Kategórián belül: 10/6

Végítélet: 60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése