2014. április 13., vasárnap

Amerika Kapitány: A tél katonája kritika



Amerika Kapitány: A tél katonája



Amerika Kapitányt mindig is egy gyenge propagandakarakternek tartottam, akire nagy szükség volt anno a 40-es években, de eljárt felette az idő. Ezt tökéletesen bizonyította a gyenge első rész. Persze a Bosszúállókban szerettük, de az sokkal inkább a csapat érdeme, mintsem a karakteré. Volt értelme neki adni még egy önálló filmet? A válasz így utólag egy hatalmas igen!


Történetünk természetesen a Bosszúállók után játszódik, Steve Rogers Kapitány pedig Fekete Özveggyel karöltve a SHIELD-nek dolgozik. Egy akció során új ellenféllel találkoznak. Egy szellemnek hitt legendával, akit a Tél katonájának neveznek. A bonyodalmak fokozódnak, Fury ellen merényletet hajtanak végre és már a SHIELD sem olyan biztonságos, mint régen. A Kapitány senkiben sem bízhat!


Hol is kezdjem? Mondjuk ott, hogy A tél katonája miért más, mint a többi Marvel film! Mert bizony más! Olyan mintha nem is az adott univerzum egy szuperhős produkcióját néznénk, hanem egy összetett politikai thrillert grandiózus akciókkal. Persze a csavarok nagy része simán kikövetkeztethető, de a forgatókönyv erős, sodró lendületű és feszes. Lehet érezni a koherenciát, nem úgy, mint mondjuk a Thornál. Ott egyszerre akartak mindent belezsúfolni egy filmbe, ellenben itt le van tojva mindenki egy-egy utalást leszámítva. A Kapitány és a SHIELD a lényeg, végre érdekesebb szemszögből is megismerhetjük a karaktert. Azt továbbra is állítom, hogy Rogers „túl jó”, a hatalmas patriotizmusával, önérzetével és naivitásával, mégis sokkal szerethetőbb és emberibb azáltal, hogy a munkáján kívül meg kell szoknia a modern világot is! A cselekmény végig pörög, megfelelően adagolja az akciót, akkor pihen, amikor kell. Apropó akciók. A pusztítás mértéke továbbra is igen emberes, gondolok itt az utolsó zúzásra, a film csúcspontja azonban magasan az autópályán zajló csata. Elképesztően intenzív, jól koreografált, látványos és feszült. Mintha a legjobb akció-thrillerek elevenednének meg a vásznon. 

Az írók nagyobb teret engedtek Romanoff ügynöknek, akiről lassan tényleg elhiszem, hogy megérdemelne egy külön filmet. Rengeteg potenciál van benne, amit itt nem feltétlenül aknáznak ki, de persze nem is kell. Sólyom behozatalát amolyan plusz látványelemnek tartom, a folytatásban jól jöhet, itt sok vizet nem zavart. Mégis kellett, legfőképp azért, hogy Rogersnek legyen végre egy barátja a veteránok közt. A címszereplő gonosztevőt viszont keveselltem. A „szellem”, meg az egyéb titokzatos jelzők után vártam, hogy nagyobb teret kap, de az ő kidolgozását kicsit felszínesnek éreztem. A zúzásokban szépen benne van, érezni a dilemmáját is, de egyszerűen lehet érezni, hogy ő csak egy eszköz és a játékot a nagyobbak játsszák! A stáblista utáni jelenet (ezúttal 2 is van) a Bosszúállók folytatásának ágyaz meg, de túl sok információt nem ad, csak morzsákat hint. 


Chris Evans hozza a kötelezőt, Scarlett Johansson az egyenes haja ellenére is csini, Sam Jackson lazán viszi Fury-t, Robert Redford pedig remek a kiszámíthatatlan és határozott vezető szerepében.


Tény, hogy A tél katonájának is vannak alapvető hibái. Apróbb logikai bukfencek, és a már itt-ott felhozott felszínesség. Ennek ellenére nem a biztonságra játszik, mint a már említett Thor filmek, hanem végre mer újítani. Lehet pont emiatt nem fog tetszeni sok embernek, de szerintem piszok jól áll a Kapitánynak ez a vonal. Egyszerre szuperhősfilm és egyszerre kémthriller sok akcióval. Nincs felesleges ömlengés, szerelmi szál és a többi! Persze egyedül a főhős mit sem ér, kellenek a remekül megírt mellékalakok (Özvegy, Fury), a jó forgatókönyv és a sodró lendület. Csak így tovább Kapitány, még a végén megszeretem! America Fuck Yeah!

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7,5
Kategórián belül: 10/8,5

Végítélet: 80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése