2014. április 24., csütörtök

A nimfomániás - 2. rész kritika



A nimfomániás – 2. rész



Íme itt van Lars von Trier önmarcangolásának utolsó epizódja, ami A nimfomániás második részében manifesztálódik. Ahogy az első rész írásában említettem komorabb és keményebb folytatásra számítottam, ami azt hiszem teljes mértékben be is igazolódott. 


Történetünk ott folytatódik, ahol az előd abbamaradt. Joe vaginája felmondta a szolgálatot, kvázi képtelen kielégülni, felizgulni, ezért más formáját keresi a szenvedélynek. Ezt a fajta érzelemmentességet a családi állapota is megsínyli, elválik Jerome-tól és a saját gyerekétől is. A megoldást egy K nevű szadista formájában találjuk meg, aki az erőszak és a szado-mazo stílus segítségével újra eljuttatja Joe-t a csúcsra. Hősünk így újra talpra áll és még egy sajátos állást is szerez.


A cselekmény váza az első rész ösvényén halad, azaz Joe meséli a szegmensekre osztott történetét, néha pedig Seligman közbeszól, hogy filozofáljon egyet. Ezek az eszmefuttatások egyeseknek unalmasak lehetnek és visszafoghatják a film tempóját, de én kifejezetten élveztem őket. A legérdekesebb eszmecserére rögtön a mű első felében sor kerül. Itt Joe ecseteli a társadalom borzasztóan képmutató mivoltát, a mindenre válasszal szolgáló Seligman pedig effektíve most köpni, nyelni sem tud. Ebben a jelenetben egyébként tökéletesen tudatosul bennünk, hogy Trier alkotása ismét én központú. Egyértelműen ad olyan nyilvánvaló jeleket, melyekhez hozzá tudjuk csatolni az ő saját mivoltát. Ez viszont nem csak Joe-ra, hanem Seligmanra is igaz, ezért kifejezetten érdekesek kettejük párbeszédei.
A második rész annyiban veri az elsőt, hogy itt sokkal kevésbé lehet érezni a vágást. Ez itt már Trier terepe, a botrányfilm, amit ígért. Gondolok itt főleg a szado-mazo részekre és az emberi lélek ürességének szemléltetésére. A cselekmény is változatosabb, nincs unalmas rész, nincs olyan elem, ami miatt azt éreztem volna, hogy értelmetlenül került be, az összkép is koherensebb ezáltal. Aki pedig megnézte az első részt feltételezem tudta mi fog következni. A szex talán kevesebb, de több polgárpukkasztást kapunk az arcunkba, ez következik az erőszak mértékéből is. A nimfomániás második része durva, látunk férfi, női nemi szervet és extrém helyzeteket, de továbbra is állítom, hogy legtöbbször a film ezt megköveteli. Egyedül talán az „afro” résznél éreztem feleslegesnek ezt a fajta hatásvadászatot. A zárás aztán megadja a kegyelemdöfést, ami kikövetkeztethető volt, mégis kissé szükségtelennek tartottam. 


A színészek továbbra is jók, külön kiemelném Jamie Bellt, akit kimondottan jó volt látni egy ilyen beteg karakter bőrébe bújni.


A nimfomániás második része, ahogy mondtam komorabb, keményebb és sötétebb lett az elsőnél, noha egy-egy humoros elem azért akad. A film szépen összeáll egésszé és megismerjük Joe-t, sőt Seligmant is. Kettejük teljesen különböző szemlélete hatalmas erőt ad a szexualitással átitatott képsoroknak és változatosabbá, okosabbá teszi a kész filmet. Tartom, hogy Trier szexfüggő duológiája nem való mindenkinek, A nimfomániás mindkét része azonban egy remekül összerakott és érett filmmé válik, ami olykor öncélú és talán tabudöntögető, mégis tartalmas és változatos mű a világ egyik legzakkantabb és legegyedibb rendezőjétől.    

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7,5
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 74%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése