2014. február 21., péntek

Robotzsaru (remake) 2014 kritika



Robotzsaru (2014)



Egy újabb szükségtelen remake, bár az is tény, hogy a megfelelő kezekben ez nem akkora baj. José Padilha pedig már bizonyított a kiváló Tropa de Elite filmekkel, így okkal reménykedhettünk, hogy ezúttal nem egy igénytelen újrafeldolgozást kapunk. Ez azonban csak részben igaz. 


A történetben nagy vonalakban nincs változás, Alex Murphy rendőr merénylet áldozatává válik a közeljövő Detroitjában. Egyedül a „Robotzsaru” program mentheti meg, felesége pedig belemegy a dologba. Murphy új testben kénytelen élni, de ennek előnyei is vannak. Szinte teljesen megfékezi a bűnözést, bosszút áll merénylőin és az emberek szeretik. Az igazi ellenség azonban közelebb van, mint hinné. 



Annak ellenére, hogy ez egy remake, rengeteg dolgot megváltoztattak benne. Gondoljunk csak Murphy balesetére, ami az eredetiben egy kegyetlen erős jelenet volt. Itt ezt egyszerűen lebutították. Ez pedig elmondható az egész filmről. Az 1987-es verzió annak idején nem csak remek ötletével, hanem brutalitásával is kitűnt a tömegből. A remake eleve működésképtelen, súlytalan, mivel az akciók messziről kerülik a vért. Nem azt mondom, hogy szakadjanak a végtagok, de ez a film megköveteli az erőszakot, ezt pedig nem lehet szimpla akciójelenetekkel hitelesen prezentálni. A történetben sokkal nagyobb szerepet kap a családi dráma is, újfent csak feleslegesen. 

Murphy lezavarja a bosszút és a bűnüldözést röpke pillanatok alatt, a játékidő nagy része alatt a belső vívódásra helyezik a hangsúlyt. Mégis mi a jó francnak? Kit érdekel az erkölcsi dilemma? Kit érdekel, hogy az ember erősebb, mint a gép? Nyilván fontos ezeknek teret engedni, de ne ezek irányítsák a cselekményt! Hatalmas fekete pont! A Robotzsaru zúzzon, méghozzá keményen, ne pedig az érzelmekről papoljon.
Néhány látványosabb akciójelenet szerencsére akad és olykor elkapja a fonalat a film, de nem képes annyira hosszan fenntartani a figyelmet és szórakoztatni, mint azt elvárnánk. 


A színészek hozzák, amit kell, mondjuk Gary Oldman nem tudom miért vállal ilyen filmekben szerepet. Samuel L. Jackson infantilis lokálpatrióta karaktere viszont messze a legjobb poén az egész Robotzsaruban. 


Nem egy vállalhatatlan fércmunka ez a remake, vannak remek pillanatai, egyszerűen, csak pont a lényeg maradt ki belőle. A hangulat és a keménység! Ehelyett kapunk egy rakás ömlengős maszlagot, súlytalan gonoszokat és családi drámát. Átlagos, kommersz tucatfilmmé redukálták a Robotzsarut, amiért nagy kár, pedig a lehetőség adott volt, csak a készítőknek nem volt töke hozzá…

Összegzés:

Színészek: 10/6,5
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/5

Végítélet: 56%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése