2014. február 12., szerda

Jégvarázs kritika



Jégvarázs



A Disney visszatért a gyökerekhez, azaz újra elővették a klasszikus „keresem a hercegem” musical témát. Ez engem eleve taszít, persze vannak alapművek, mint az Oroszlánkirály vagy a Hófehérke, de sose szerettem Disney stílusát, azt viszont kár lenne tagadni, hogy megreformálta a rajzfilm műfajt. 

A Jégvarázs története egy testvérpár, Anna és Elsa hercegnők történetét meséli el. Ez utóbbinak varázsereje van, képes bármit megfagyasztani. Ez az erő azonban egyre nagyobb méreteket ölt, királyságuk elzárkózik a nyilvánosság elől, de közeleg Elsa koronázási ünnepsége. Mondanom sem kell, megtörténik a tragédia, a lány jéggé fagyasztja uralkodásának tárgyát és elvonul a világ elől. Egyedül a húga tudja meggátolni az örök telet, de az nem lesz egyszerű sétagalopp. 


Mint említettem a klasszikus Disney elemek itt is feltűnnek, mind a cselekményben, mind a részletekben. Nem maradnak el a dalok sem, amik zömmel elfogadhatóak, de akadt olyan is, ami egyszerűen irritált. Nincs rá szükség, akkor minek kell mindent affektáló cukormázas dalolászásba bugyolálni? Nagyon remélem, hogy nem tér vissza az efféle Disney musical-ek kora, mert bár el lehet viselni, de sokkal szórakoztatóbbak a filmek zenei betétek nélkül. A cselekmény első felében el is nyomnak szépen 4-5 nótát, hogy kellően agyhalott rózsaszín unikornis közeli állapotba kerüljek, de szerencsére a Jégvarázs felétől ezeket teljesen elfelejtik, és egy csapásra sokkal jobb irányt vesz a film! 

Szórakoztató, humoros, drámai és élvezetes lesz, klasszisokkal eredményesebben zajlik a cselekmény a dalok nélkül! Karaktereink közül ugyanez a változás mondható el a főszereplő Annáról, aki az elején egy hiperaktív, infantilis szerelmet hajszoló idióta módjára viselkedik, később aztán felnő a feladatához és abszolút kedvelhető lesz! A mellékalakok, mint Sven, Olaf és a többiek remek arcok, ők hozzák a poénokat és teszik változatosabbá az összképet. Az utolsó harmadban kapunk fordulatot, szerelmi szálat, önfeláldozást és testvéri szeretetet, azaz tanulságot, ahogy azt kell! Technikai téren nagyon csúnyán elver mindenkit a Frozen, valami elképesztően gyönyörű a látvány!


Szóval korrekt kis film a Jégvarázs, amit bevallom őszintén az első harmadban el akartam küldeni melegebb éghajlatra (ha-ha). Nem fogott meg sem a sztori, sem az idegesítő főhősnő, a zenék pedig pláne. Aztán jött a váltás, a kaland, a szuper mellékszereplők és a testvérek közti ellentét szemléltetése, valamint az önzetlenségre nevelő mondanivaló is abszolút betalált. A Disney nosztalgia első állomása sikeresen levizsgázott, de a jövőben, ha kérhetem maradjunk a kevesebb áriázásnál és akkor újra klasszikusok születhetnek!

Összegzés:

Színészek: -/-
Zene: 10/6,5
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 71%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése