2014. február 13., csütörtök

Blue Jasmine kritika



Blue Jasmine



Woody Allen az elmúlt néhány évben inkább a könnyedebb és romantikusabb témákat preferálta, amikből nem hiányzott egy kis városnézés sem. Legutoljára talán a Match Point-nál vette ennyire komolyra és lélekbúvárra a figurát, de ez akkor és most sem sült el rosszul!


Jasmine a férjével Hallel él luxus körülmények közt. A nő semmit nem csinál egész nap, élvezi, hogy ajándékokkal halmozzák el, a legnagyobb gondja, pedig, hogy egyszerre kell pilates és jóga órákra járnia. Aztán beüt a ménkű, Hal börtönbe kerül csalás miatt, Jasmine-nak pedig semmije sem marad, így odaköltözik a húgához. Meg kell tanulnia dolgozni és belekóstolni egy átlagember életébe, de a vér persze nem válik vízzé.


A cselekmény két párhuzamos szálon zajlik, de Allen ezzel nem zavarja össze a nézőt. Egyszerre mutatja be a címszereplő régi és új életét, amiből kiválóan lejön, hogy miken is ment ő keresztül, valamint min kell változtatnia ahhoz, hogy be tudjon illeszkedni. A film lényegében azon áll vagy bukik, hogy milyen a főhős! Nos, egy idegesítő sznob ribanc, akit a saját Vuitton táskájával vernénk agyon. Arrogáns, lenéző mindenkivel, végtelenül önző és a biztos financiális háttér érdekében bármire képes. Ha viszont nincs pénzed, lehetsz te maga Adonisz, ő akkor sem néz rád. A kérdés az, hogy meg tudunk-e kedvelni egy ennyire unszimpatikus hősnőt? A válasz pedig egyértelműen nem, de szánjuk, mert a viselkedésére nincs jobb szó. Nem akarjuk a vesztét, de a javát sem, azt akarjuk, hogy tanuljon az élet által kapott leckéből, hátha képes más emberré válni, de sajnos csalódnunk kell, Jasmine egyre inkább esik szét. 
Magában beszél, dührohamai vannak, egyfolytában stresszel és önmagát sajnáltatja. Az ő szöges ellentéte a húga, Ginger, aki igazi üde színfolt a filmben. Kettejük élete is olyan párhuzamos hullámvasúton fut végig, ahogy azt csak Allen tudja megírni. Gondolok itt az egyszer nekem jó, másszor neked részre, hogy aztán kilyukadjunk egy olyan állapotban, amiből csak az egyikük léphet ki győztesen.


Cate Blanchett zseniális, mint mindig, ezt a karaktert, ennyire odaadóan nem sokan tudják hozni, de ő képes rá, Oscart neki! Sally Hawkins egy tünemény a maga módján, és teljesen korrekt az alakítása, de Blanchett mindenkit lealáz. Férfi fronton egyértelműen Bobby Cannavalét kell kiemelni!


Lehangoló film a Blue Jasmine, de Allen megint egy olyan remekül megírt karaktert álmodott vászonra, ami nagyon ritkán fordul elő. Szélsőséges, mégis autentikus és hihető, sőt nagyon sok hozzá hasonló ember bóklászik az utcákon. Azonosulni nem nagyon tudunk vele, kedvelni pláne nem lehet, szánni annál inkább. Az ő története pedig intő példa lehet sokaknak, mert ez a szép virág bizony villámgyorsan elhervad, ha nem öntözik meg.   

Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 77%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése