2014. február 16., vasárnap

Gangs of Wasseypur kritika



Gangs of Wasseypur



Nem nagyon nézek indiai filmeket, bár el kell ismernem, hogy Bollywood egyre nagyobb teret hódít és egyre minőségibb alkotásokkal rukkolnak elő. Most épp a gengszterfilmeknek köszöntek be egy igen ütős eposszal.


A Gangs of Wasseypur a címszereplő város alvilágát mutatja be, azon belül is egy bosszúsztorit, ami generációkon keresztül ível át. A főszereplők a Khan család tagjai, akik még a 40-es években adták bűnözésre a fejüket. Vonatokat raboltak, ami aztán családi hagyománnyá duzzadt, hogy az akkori családfő fia, Sardar, egy igazi birodalmat hozzon létre. A viszály több fronton érkezik, Sardar apját megölte egy Ramadhir nevű maffiózó, de a vas és szén kereskedelemből élő gengszterek közt is folyamatos csatározások dúlnak.


A filmet két részben érdemes megnézni, ezt pedig Anurag Kashyap rendező is tudta, így kettévágta művét. Az összjátékidő így is húzós, több mint öt óra, két, két és fél órás epizódot felölelve. Az első rész egyértelműen gyengébb a folytatásnál, nem csak a felvezetés miatt. Egyszerűen sok a következetlenség, olykor össze-vissza ugrálunk és annyi a karakter, hogy néha fogalmunk nincs, ki kivel van. Idővel szerencsére belejövünk és ehhez a film is partner, hisz okosan használja a műfaj sajátosságait. Sok az akció, kapunk családi szálat, belső viszályokat, mindent, ami kell. 

Apropó zsáner. A Gangs of Wasseypur szépen nyúl elég sok társától. Beugorhat a Gomorra, a New York bandái vagy akár a Keresztapa. Ez nem feltétlenül baj, de az látszik, hogy ebben a műfajban már újat nem nagyon lehet mutatni.
Aztán megérkezik a második rész és koppanunk. Néhány indokolatlanul elnyújtott részlettől eltekintve a 2 óra 40 perces folytatás végig olyan tempót diktál, hogy az valami elképesztő. Az elsőnél sem unatkoztam, de ott valami hiányzott, ami a klasszikusokban megvolt. A következő felvonás aztán megadta amire vágytam, és ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy dugig van akcióval. Sokkal nyersebb, csavarosabb, dramaturgiailag összetettebb és változatosabb az elődnél. A generációkon átívelő problémák, a bosszú, a bizalom, a család, mind fontos szerepet kapnak és remekül szemléltetik az alvilág legsötétebb oldalát.  

Az egyetlen problémám a már említett időhúzáson kívül a zenei betétekkel van. Egy üldözés alá beraknak egy mulatós popdalt, a főgonosz kivégzése alatt pedig egy dubstep darálás szól. Ezen felül rengeteg a dalbetét (szerencsére nem musical stílusban), amik borzasztóan megtörik a film egyébként sodró lendületét. Ezekért nagy kár, de szerencsére az összkép így is üt, akár egy sorozatot is el tudnék képzelni a témában.


A Gangs of Wasseypurt elsősorban a zsáner szerelmeseinek ajánlanám, a hosszú játékidő pedig senkit ne ijesszen el, piszkosul jó tempót diktál a film, főleg a második rész. A tipikus indiai dolgok (vallás, zene, család) elsőre furcsának hatnak, de könnyen beleszokunk, a cselekmény pedig visz magával bennünket is. A karakterek változatosak, sokszínűek, van dráma, motiváció és nincs kompromisszum. Üdv egy olyan városban, ahol nincs törvény, ahol a magad ura vagy és az életed egy fapadkát sem ér. Üdv a földi pokol csataterén! 
Első rész: 74% Második rész: 84%

Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/5
Kategórián belül: 10/9

Végítélet: 81%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése