2014. február 7., péntek

Exek és szeretők (Enough Said) kritika



Exek és szeretők



A szerelem egy nagyon szemét dolog. A legszebb és a legfájóbb érzést tudja adni az embernek. Olykor a fellegekben érezzük magunkat, máskor végtelen depresszióba süllyedünk miatta. Mégis mindenki átesik rajta, az egyik legalapvetőbb érzelem, főleg ha az ember elmúlt már 15 éves. 


Eva masszőr, elvált és van egy lánya. Megvannak a kuncsaftjai, akik szeretik, mert jól végzi a munkáját. Egy party-n találkozik Marianne-vel, akivel összebarátkoznak, majd ugyanazon a bulin Eva találkozik egy férfival Alberttel, akivel pedig randizni kezd. A gondok ott kezdődnek, amikor Albertről kiderül, hogy Marianne ex-férje.


Az Exek és szeretők (mi ez a cím már megint áhh) alapkoncepciójában egyáltalán nem különbözik a legtöbb romantikus filmtől. Illetve mégis, de a zsáner sablonjai itt is fellelhetők. Ez leginkább a cselekményben tűnik fel, hisz megkapjuk a már ismert szakaszokat: ismerkedés, boldog együttlét, konfliktus, mélypont, békülés, happy end. Nem árulok el nagy titkot, ha felfedem, hogy ez a séma itt is, apróbb változtatásokkal. A sztori mégis jócskán kiemeli a filmet az átlagból. Egyfelől azért, mert nem fiatal felnőttek a főszereplők, hanem olyan középkorú elvált emberek, akik már azért benne vannak a korban és gyakran belefásulnak ebbe az egész szerelem utáni hajszába. Másrészt a sztori gerincét az a konfliktus adja, hogy Eva egy borzasztóan fura dilemma előtt áll. Az egyébként hihetetlenül talpraesett és karakán nőnek gőze nincs, mit kezdjen a helyzettel, inkább csak halad az események sodrásával. Ez hiba, de érthető hiba. Ki ne lenne kíváncsi, mit gondol egy ex a másikról, a pikantéria pedig már csak abban rejlik, hogy te ismered mindkét felet, ráadásul kavarsz az egyikkel. Emberek vagyunk, hibázunk, és hiába van szilárd egyéniségünk, ebben a témában nagyon is befolyásolhatóak vagyunk. Az pedig elkerülhetetlen, hogy a dolog kiderüljön, onnantól pedig lehet okolni magunkat, hogy miért nem gondolkodunk előre.
Karaktereink szenzációsak. Eva harsány, poénos és közvetlen, Albert szintén, de a legapróbb mellékszereplőkig mindenki ki van dolgozva annyira, hogy be tudjuk lőni milyen emberek. Ez pedig nagyon fontos. Emberek, nem pedig csak bábok egy forgatókönyvben! Kiszámíthatósága ellenére is szórakoztat a film, remek poénokat kapunk, a dráma átélhető, a játékidő pedig pont olyan hosszú, amilyennek lennie kell!


 Julia Louis-Dreyfus élete alakítását nyújtja, de nagyon jól is áll neki a szerep. James Gandolfini szintén remek, így még jobban hiányzik majd a filmvilágból… 


Az Exek és szeretők egy imádnivaló film. Elsősorban attól, mert emberi, érzelmes, poénos, szórakoztató és abszolút reális. Vannak hibái, nincs minden szál rendesen kibontva/lezárva (Chloe), de még így sem lehet okunk panaszra. Az pedig ne ijessze el a fiatalabbakat se, hogy a szereplők idősebbek, bőven van mit tanulni a látottakból!

Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 73% 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése